HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya satsningar i Klockaretorpet

Norrköping Boskola, seminarier och satsning på fotboll. Det utlovas när Hyresgästföreningen och IFK Norrköping satsar på ökad närvaro i stadsdelen Klockaretorpet.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresgästföreningen och Hyresbostäder har inlett ett samarbete om satsningar i Klockaretorpet i Norrköping.

Kommunägda Hyresbostäder driver sedan en tid tillbaka olika samarbeten för att lyfta Klockaretorpet i Norrköping. En handfull olika organisationer är med och driver olika satsningar i stadsdelen som exempelvis musikstudio, fritidsbanken och Idrottens hus.

Nu står det klart att även Hyresgästföreningen och IFK Norrköping ska gå in och arrangera aktiviteter i området. Båda har tecknat ett ettårigt samarbetsavtal med Hyresbostäder och som innebär att de bidrar med 120 000 kronor vardera till projektet. Från IFK Norrköpings sida åtar de sig att utbilda de ungdomsledare som finns inom fotboll och futsal i området.

Läs ocksåGlömde potatisen - hyresgäst åtalas

— Det handlar om de värderingar som idrotten står för och sitt kamratskap. Att kunna få ut det via fem-sex ungdomsledare lokalt i Klockaretorpet med hjälp av IFK Norrköping. Det är en fantastisk möjlighet, säger Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder.

Johan Olofsson, kontorschef på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Från Hyresgästföreningens sida kommer personal finnas på plats minst en dag i veckan i Kunskapens hus i stadsdelens centrum.

— Det här kommer att vara vår bas när vi ska ha bokskolor och möten. Vårt mål är att vi ska försöka engagera våra medlemmar och starta igång föreningar och mer verksamhet här, säger Johan Olofsson, kontorschef på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Läs ocksåHyresgästföreningen säger upp samlingslokaler

Föreningen har i dag cirka 700 medlemmar i Klockaretorpet, men aktiviteten har varit låg och det är något som de nu hoppas kunna ändra på. Först ska en enkätundersökning genomföras för att undersöka vad de boende efterfrågar för slags aktiviteter.

Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder.

— Det vi pratat om är att ordna seminarier, ha boskolor, kunna ta hit förhandlare och jurister som möter hyresgäster och svarar på hur vi jobbar, vad kan man få hjälp och stöd med, förklarar Inger Borg, regionordförande för Hyresgästföreningen i Sydost.

Hyresgästföreningen och Hyresbostäder har tidigare haft en ansträngd relation till varandra och för några år sedan blev föreningen av med bolagets boendeinflytandeavtal. Men det nya samarbetsavtalet kan vara en öppning till något nytt.

Läs ocksåProtestbrev till region Sydost

— Det här känns som en form av nystart. Min förhoppning är att det här inte bara blir ett samarbete i Klockaretorpet utan i andra stadsdelar också, säger Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder.

Vad hoppas du ska uppnås under det här året?

— Att Hyresgästföreningen kommer in med hyresgästperspektivet. Vi måste tänka på hyresgästerna, vad vill de ha och att vi skapar något som faktiskt efterfrågas av invånarna. Det är kärnfullt vad jag vill att de bidrar med.

Läs också Bomben förstörde deras hem - "Det har varit traumatiskt" Norrköping tar ut 390 miljoner - trots värdens underhållsskuld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.