Annons

Slarv stoppade matsortering – nu görs ett nytt försök

Halmstad Förra gången gick det så dåligt att hyresgästernas matavfall slutade samlas in. Nu görs ett nytt försök och alla hyresgäster hos allmännyttan i Halmstad ska kunna sopsortera ut sina matrester.
Foto: Petra Martinsson

För hyresgästen Gunnar Asteberg känns det bra att framöver kunna sortera ut sina matrester.
– För oss som bor i flerbostadshus har allt gått till förbränning och alla har dragits över en kam – att de som bor i flerbostadshus inte kan sköta sig.

I slutet av 2019 slutade Hem (Halmstads Energi och Miljö) samla in hyresgästernas matavfall. Andelen felsorterat hade varit för stor. I kärlen för matavfall hade allt möjligt hamnat. Nu görs ett omtag. Gunnar Asteberg och hans lokala hyresgästförening i Oskarström har varit en av dem som efterfrågat sortering och tagit upp det med det kommunala bostadsbolaget HFAB.
– Vi har känt att det är synd att elda upp bananskal och annat om det kan användas till biogas. Nu blir det också samma villkor för oss hyresgäster som för dem som bor i villa, säger Gunnar Asteberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I slutet av året blev miljöstationerna i hans område utrustade med separata matavfallskärl och sedan följde områden på Vårhem och Slättåkra efter. Tanken är att i vår ska minst hälften av HFAB:s hyreslägenheter ha fått matavfallstunnor och sedan ska resten av beståndet få det successivt. Idag äger HFAB cirka 11 000 lägenheter. Gunnar Asteberg tror att det kommer att fungera bättre denna gång och att det blir lättare att slänga rätt.
– Det är nya kärl och de står mer avskilt.

Annons

Enligt HFAB är den nya sorteringen en viktig del i deras hållbarhetsarbete. Enligt Hem är också privata fastighetsägare välkomna att höra av vid intresse för att också deras hyresgäster ska kunna matsortera.

I Halmstad blir matrester biogas och biogödsel.

Annons
Läs ocksåHyresgäster ska kunna leva klimatsmart: "Det är bråttom"
Fakta: Hyresvärdarnas klimatutmaning

Läs också Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.