HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Slarv stoppade matsortering – nu görs ett nytt försök

Halmstad Förra gången gick det så dåligt att hyresgästernas matavfall slutade samlas in. Nu görs ett nytt försök och alla hyresgäster hos allmännyttan i Halmstad ska kunna sopsortera ut sina matrester.
Foto: Petra Martinsson

För hyresgästen Gunnar Asteberg känns det bra att framöver kunna sortera ut sina matrester.
– För oss som bor i flerbostadshus har allt gått till förbränning och alla har dragits över en kam – att de som bor i flerbostadshus inte kan sköta sig.

I slutet av 2019 slutade Hem (Halmstads Energi och Miljö) samla in hyresgästernas matavfall. Andelen felsorterat hade varit för stor. I kärlen för matavfall hade allt möjligt hamnat. Nu görs ett omtag. Gunnar Asteberg och hans lokala hyresgästförening i Oskarström har varit en av dem som efterfrågat sortering och tagit upp det med det kommunala bostadsbolaget HFAB.
– Vi har känt att det är synd att elda upp bananskal och annat om det kan användas till biogas. Nu blir det också samma villkor för oss hyresgäster som för dem som bor i villa, säger Gunnar Asteberg.

Läs ocksåHyresgäster ska kunna leva klimatsmart: "Det är bråttom"

I slutet av året blev miljöstationerna i hans område utrustade med separata matavfallskärl och sedan följde områden på Vårhem och Slättåkra efter. Tanken är att i vår ska minst hälften av HFAB:s hyreslägenheter ha fått matavfallstunnor och sedan ska resten av beståndet få det successivt. Idag äger HFAB cirka 11 000 lägenheter. Gunnar Asteberg tror att det kommer att fungera bättre denna gång och att det blir lättare att slänga rätt.
– Det är nya kärl och de står mer avskilt.

Enligt HFAB är den nya sorteringen en viktig del i deras hållbarhetsarbete. Enligt Hem är också privata fastighetsägare välkomna att höra av vid intresse för att också deras hyresgäster ska kunna matsortera.

I Halmstad blir matrester biogas och biogödsel.

Läs ocksåBeslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas soporHyresvärden Lennart Adfors i Göteborg måste upphöra med att gå ignom och dumpa sina hyresgästers sopor.
Fakta: Hyresvärdarnas klimatutmaning

Läs också Här rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post” Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.