Annons

”Obehaglig” granne får bo kvar

Skara ​Några sena hyresinbetalningar, störningar, grannar som känner obehag inför hyresgästen i Skara. Värden ville säga upp hyreskontraktet men det krävs bättre skäl än så. Det har hyresnämnden beslutat.

​Hyresgästen flyttade in i lägenheten i Skara för ett år sedan. Under den tiden har hyran betalats för sent fyra gånger. Enligt värden skrämmer hyresgästen andra boende och stör allmän trivsel och ordning.

I augusti klagade en granne på att det luktade hasch och misstankarna riktades mot den aktuella hyresgästen. När värden kontaktade honom personligen lovade han att det inte förekom något haschrökande i lägenheten.
Både hyresgästen och hans besökare ska ha uppträtt hotfullt.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
I höstas varnade värden hyresgästen. Han riskerade att bli av med kontraktet om det inte blev ett slut på störningarna. Det hjälpte inte. Snarare blev stämningen råare och svårare för grannarna anser värden.

Annons

Hyresgästen sades upp i oktober.
Han ville inte flytta och saken gick till hyresnämnden för prövning.

Under sammanträdet förklarade hyresgästen att socialförvaltningen skötte hans hyresinbetalningar. Det hade han informerat fastighetsförvaltaren om i samband med inflyttningen. Under sommaren avtjänade dessutom hyresgästen ett fängelsestraff. Han trodde att betalningarna skulle flyta på sedan han lämnat avierna till socialförvaltningen.
Hyresgästen nekar till att ha hotat någon av grannarna.
En hyresgäst har det fulla ansvaret för att hyran betalas i tid. Det gäller alltså även om någon annan åtagit sig att sköta saken. Hyresnämnden anser dock inte att förseningarna är så omfattande att hyresgästen ska förlora rätten till bostaden.
När det gäller värdens övriga grunder för uppsägning efterlyser hyresnämnden konkreta och styrkta omständigheter; störningar vid specifika tillfällen, brottslig verksamhet som har koppling till lägenheten, vanvård av bostaden …

Det är upp till hyresvärden att ha rutiner så att det i efterhand går att knyta störningar till en viss tidpunkt och en viss hyresgäst. Helst ska det också finnas någon form av bevisning för att tidpunkter och störningar stämmer. Utan detta är det svårt för hyresnämnden att värdera allvaret och omfattningen.
 
I det aktuella fallet finns dessutom bara allmänna uppgifter om att hyresgästen orsakat obehag för grannarna. De vittnesuppgifter som kom fram under sammanträdet är vaga andrahandsuppgifter som nämnden inte kunde bedöma.

Annons

Enbart det faktum att grannarna eller andra känner obehag räcker alltså inte. ”Sådana känslor kan vara mer eller mindre välgrundade, ibland kan till och med blotta kännedomen om hyresgästens bakgrund räcka” skriver hyresnämnden i sitt beslut.
Dessutom har situationen blivit bättre under hösten och vintern, enligt vittnet.

Hyresnämnden har inte kunnat konstatera några omständigheter som utgör grund för uppsägning. Hyresgästen får bo kvar.

Läs också Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.