Annons

Öbo klarar inte radonmålen

Örebro Örebrobostäder kommer inte att klara miljömålen för radon. Framförallt är det radonsaneringen av bostadsområdet Rosta som kommer att försenas.

Enligt riksdagens miljömål ska radon i bostäder ligga under riktvärdet på 200 becquerel per kubikmeter luft år 2020. Med tre år kvar, kan Öbo konstatera att de inte kommer nå målen.

Öbo har mätt 10 000 av sina 23 000 lägenheter och områden som Brickebacken där uppemot 30 procent av lägenheterna i bottenplan var drabbade, är så gott som klart. I dagsläget räknar man med att mellan 650 till 700 Öbo-lägenheter ligger på mellan 210 och 800 becquerel per kubikmeter luft.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och det stora problembarnet heter Rosta.

– Rosta har visat sig vara svårast. Vi har fått prova oss fram för att hitta en lösning och nu har vi förstått att vi måste bygga om ventilationen i trapphusen. Men husen är K-märkta och området stort, säger Öbo:s miljöchef Linus Larsson.

Annons

Öbo hade redan tänkt påbörja arbetet i Rosta, men till det kommer att man inte fått in ett enda anbud på projektet.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Byggmarknaden är så överhettad nu att ingen har tid. Vi kommer gå ut med en ny upphandling i vår och vi hoppas bli klara med hela området inom 12 år, säger Linus Larsson.

Örebro kommun är informerade om att Öbo inte kommer klara miljömålen avseende radon. De har fått sin tidsplan godkänd.

– De ser att vi inte sitter med armarna i kors utan har försökt lösa det här på alla tänkbara sätt. Och riskerna med radonhalterna i Rosta är inte akut.

Annons
Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

För att ge en bild av hur komplicerat det är att mäta radon, berättar han om en bostad i Rosta där 1300 becquerel per kubikmeter luft uppmättes.

– Men när hyresgästen flyttade och en annan flyttade in mättes halten till 150 becquerel per kubikmeter luft. Vi har stött på det där många gånger att vissa hyresgäster täpper för ventilationen och inte vädrar, vilket får halterna att stiga. Sedan när en annan hyresgäst flyttar in sjunker halterna, säger Linus Larsson.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.