HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öbo-lägenheten blev räddningen för familjen Alneemi

Örebro Ett hem. Det är människans paradis. Det säger Kassm Alneemi som tillsammans med sin familj fick en av 117 lägenheter via Öbo:s förtur för nyanlända.

Det glittrar i Kassm ögon när han berättar om bostaden – fristaden – i Sverige. Men glädjen ramas in av ett mörker. För Kassm och hans familj har inte själva valt att bosätta sig i Sverige, Örebro eller Brickebacken. De hade flytt från kriget i Syrien till Turkiet, när FN en dag bestämde att de hade möjlighet att komma till Sverige.

Allt gick sedan mycket snabbt och det enda de fick med sig var kläderna de bar på kroppen. De blev hämtade på Arlanda och körda till Örebro.
– Det var i maj förra året och jag la märke till att kastanjeträden blommade, och att det var så otroligt vackert, säger Kassm på arabiska via tolk.

Läs ocksåHär är landets mest segregerade kommuner

Efter tretton dagar i Örebro fick de en lägenhet i Brickebacken via Örebrobostäders förturer för nyanlända – som blev färre än väntat.
– Det går nästan inte att beskriva hur vi kände när vi kom till lägenheten första gången. En lägenhet är som paradiset för en familj och för människan. Man kan ha ett privatliv och få en struktur på vardagen, säger han.

Strukturen om dagarna består i att pappa Kassm och mamma Hamda läser på SFI, dottern Fatima läser till apotekare och sonen Rashed går i högstadiet med siktet inställt på att bli läkare. Till Örebro kom även äldsta sonen som är läkare samt hans familj som även de fick lägenhet genom Öbo:s förtur. Men familjen har en son kvar på flykt i Turkiet och en i Tyskland. Mamma Hamda säger att hon önskar att de också kan komma till Sverige, men att de inte vet om det går. Under tiden de väntar, bygger de sakta men säkert upp ett liv.

Socialen i Örebro såg till att familjen fick bord, stolar, resårbottnar, kastruller och lite porslin – så  pass att de kunde laga mat hemma. Nu sparar de pengar och köper lite saker då och då på Myrorna för att skapa ett hem.

Läs ocksåTrollhättan är landets mest segregerade kommun

När Öbo införde förturen för nysvenskar vintern 2015/16 fick de ta emot både beröm och kritik. De som var kritiska mena­de att det var fel att människor som inte stått i kö fick bostad före sådana som köat i åratal. Men kritiken gällde inte Öbo:s andra förturer, för till exempel näringslivet, utan endast den till nysvenskar. Trots att alla förturer innebär att någon går före i kön.

Kassm har inte hört talas om ilskan som förturerna väckte utan den verkar snarare förvåna honom.
– Svenska folket är så generöst att det är otroligt. Vi har blivit så bra bemötta av alla. Det här är ett land med strukturer, lagar och normer. Alla har rättigheter och skyldigheter. Alla kan få vistas i skogen där det till och med finns stigar att gå på och alla har rätt att studera. Man märker att människan har ett värde här. Och till och med djuren har rättigheter, säger Kassm.

Han ser lite förvirrad ut när Hem & Hyra via tolken förklarar att det trots allt detta som Kassm tycker är så fint och bra med Sverige, ändå finns människor som tycker att Öbo:s förtur till just nysvenskar är fel.

Läs ocksåPolisen betalar ersättning för inslagen dörr

På frågan om han skulle vilja säga något till dem som blir så där arga, blir han sorgsen i blicken:
– Jag hoppas att de får en bostad! Vi har inte valt att hamna i den här situationen utan tvingades fly. Och vi har inte tagit besluten om förtur. Vi var ju inte ens i Sverige då. Men att få komma till Sverige och få en bostad, var som att om du tänker dig att du håller på att drunk­na och från ingenstans kommer någon och räddar dig, säger Kassm.

Nu vill de få nya vänner och lära sig språket. För trots att Kassm tycker att allt i Sverige är näst in till otroligt bra, kan det kännas lite ensamt. Han säger att de längtar till den sociala samvaron i skolan varje dag, men beskriver hur familjen tidigare var delaktiga i vänners, kollegors och grannars liv: deras sorger och glädjeämnen. Han hoppas att de kommer att kunna få arbeten och liknande vänskapsband här. För de är fast beslutna att stanna och skapa sig ett liv i Sverige, Örebro och Brickebacken.

– Det är som att ha varit intagen på anstalt i flera år och plötsligt släpper de ut en i frihet. Livet är vackert och vi vill börja lära känna det här samhället och bli en del av det, säger Kassm.

Läs också Ny medlemsavgift föreslås för hela Hyresgästföreningen Ramona leder Växjöföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.