Annons

Hyresgäst i Strömstad fick hyran sänkt med 63 procent

Strömstad Den norske fastighetsägaren har som policy att sätta ockerhyror för nya hyresgäster. Men två hyresgäster som ansökt till Hyresnämnden har fått rätt. För den ene sänktes hyran med 63 procent: 6 974 kronor – per månad. Och för den andra sänktes månadshyran med 4 486 kronor.
Foto: Karin Gistedt/Nils-Olof Larsson
Från 11 000 per månad, till mer rimliga 4 026 kronor. Det fick den hyresgäst i Strömstad i månadshyra. Hyresgästföreningens förhandlingsjurist Ludvig Möller säger att det är den största sänkning han varit med om.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresmarknaden som råder i Strömstad, där fastighetsägare tar ut ockerhyror, kallat hyresvärdarnas Klondyke. Men där Hyresgästföreningen drivit ärenden till hyresnämnden som gett hyresgästerna rätt, lägre hyra och återbetalning av överhyror.

Nu har det alltså hänt igen. Och detta kan vara den största justeringen som gjorts i Strömstad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi trodde inte det skulle gå igenom, säger Cathrine Hersvik, som hyr en trerummare på Karlsgatan i Strömstad. Men nu är hyran mer rimlig, 6 014 kronor i månaden, mot 10 500 tidigare.

Och Cathrine Hersviks granne ska nu betala 4 026 per månad för sin lägenhet, mot de 11 000 han tidigare fick betala. Dessutom ska både Cathrine och grannen få tillbaka flera månaders överhyror.

Hyresgästföreningens förhandlingsjurist Ludvig Möller säger att hyresvärden, Tangen Fastigheter AB, men huvudsäte i Rygge i Norge, har som strategi att höja hyrorna vid hyresgästbyte.

Läs ocksåStrömstad - värdarnas Klondyke

– Då menar de att de tecknat avtal med en ny hyresgäst som gått med på villkoren, säger Ludvig Möller. Och för hyresgästen är det bara att acceptera eller inte få lägenheten.

 

Annons

Det var också så som hyresgästerna på Karlsgatan i Strömstad gjorde. De tackade ja till lägenheten, flyttade in och betalade ockerhyra i sex månader. Sedan vände de sig till hyresnämnden med Hyresgästföreningens hjälp. Det visade sig vara en lönsam affär för dem.

Läs ocksåHyresgäster i Skara får 200 000 kronor tillbaka på hyran

– Ja, det är så man kan göra, säger Ludvig Möller. För lägenheter utan avtal om förhandlingsordning med Hyresgästföreningen så kan hyresvärden i en bostadsbristsituation ta ut dessa ockerhyror. Men det finns ett konsumentskydd på så vis att redan sex månader från tillträdet så kan hyresgästen få sin hyra prövad av hyresnämnden.

Cathrine Hersvik berättar att hon fortfarande får hyresavier med den gamla hyran.

– Men självklart betalar vi bara in den hyra som nu är bestämd, säger hon. Vi har inte fått tillbaka de pengar som hyresvärden ska betala oss, på drygt 22 000 kronor. Vi får väl se när det kommer. De är inte lätta att få tag på, säger hon.

 

Hem & Hyra har sökt Tangen Fastigheter AB utan att lyckas nå dem, men bolagets ombud på Fastighetsägarna, fastighetsjurist Gustav Ros, svarar via mejl att han företrädde Tangen Fastigheter AB i målet: ”Hyresgästerna begärt prövning av hyran för två lägenheter med adress Karlsgatan 10 i Strömstad. Jag kan svara på de frågor som rör målet.”
Gustav Ros berättar att det aktuella huset inte har förhandlingsordning. Fastighetsägaren har således förhandlat hyran direkt med hyresgästerna.

Annons

Ros skriver: ”Tangen har tillämpat en policy där hyran sätts relativt högt för inflyttande hyresgäst, och att hyran därefter inte höjs under hyresförhållandet. Policyn är tänkt att premiera stabila och lojala hyresgäster som hyr sin lägenhet under en lång tid. Policyn medför även att de hyresgäster som bott i huset upp emot 20 år har en betydligt lägre hyra än de som flyttat in under 2019. Det finns såklart för- och nackdelar med en sådan policy, men helt klart är att den inte strider mot det svenska regelverket för hyressättning.”

Gustav Ros säger att han inte företräder hyresvärden Tanken när det gäller hyresaviernas utformning och beslutet från hyresnämnden att återbetala överhyran. Därför kan han inte uttala sig om varför hyresgästerna ännu inte fått sina pengar och varför hyresavierna fortfarande är utställda på de gamla, betydligt högre, hyrorna.

 

Hem & Hyra har tidigare berättat om ett par i Strömstad som hyrde lägenhet av ett annat norskt bolag. Även här lyckades man pressa ner månadskostnaden högst betydligt. Det paret bodde på samma gata, Karlsgatan, som de nu aktuella lägenheterna.

 

Läs också Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.