Annons

Ombyggnad minskar energiåtgång med över 70 procent

Göteborg ​​ Ombyggnaden av ett av miljonprogramhusen i Backa Röd på Hisingen till ett lågenergihus har inneburit att energianvändningen minskat med över 70 procent. Men trots det är fastighetsägaren Bostads AB Poseidon tveksam till fler lika omfattande ombyggnader.
Det framgår av en artikel på bolagets webbplats.
Ett av målen med ombyggnaden var att få ner energianvändningen med ungefär två tredjedelar. Och det målet har enligt Poseidon också uppnåtts med god marginal.
 
De mätningar som gjorts visar att energiförbrukningen i huset ligger på 52 kilowattimmar per kvadratmeter. Det är lägre än det interna mål på 60 kilowattimmar som Poseidon satt upp.
 
– Pilotprojektet, vars syfte har varit att ge kunskap i energieffekti-visering av miljonprogramsbyggnader har fallit mycket väl ut, säger Poseidons energistrateg Mattias Westher, som också menar att ombyggnaden gett ny och värdefull kunskap inför framtida ombyggnadsprojekt.
 
Men trots de goda erfarenheterna och trots att hyresgästerna enligt bolaget upplevt en stor förbättring av inomhusmiljön är det tveksamt om det blir fler lika omfattande ombyggnader i framtiden.
 
– Kostnaderna för energiåtgärderna är höga och står inte i proportion till den minskade energianvändningen. Med dagens förutsättningar ser vi svårigheter i att fortsätta med lika omfattande energieffektiviseringsprojekt, heter det i artikeln.
 
Hem & Hyra har tidigare berättat om den omfattande ombyggnaden av de 16 lägenheterna på Katjas gata i samband med att huset invigdes förra året. En ombyggnad som kostat omkring en miljon kronor per lägenhet.
 
Bland annat har fasaden, taket och grunden försetts med extra isolering, ett till- och frånluftssystem med värmeåtervinning har installerats och de helt nyrenoverade lägenheterna har utrustats med energisnåla vitvaror och snålspolande toaletter.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.