Annons

Ombyggnad slår hårt mot hyresgäster

Örebro Hyror kommer att stiga och hyresgäster få flytta. Nu ska hus rivas, renoveras och byggas om. Visgatan i Vivalla byggs om för 170 miljoner kronor.

Örebrobostäder beslutade i fredags att gå vidare med planerna ”Mitt gröna kvarter”  som ska staka ut framtiden för Vivalla.

Inför beslutet har många hyresgäster varit oroliga eftersom ombyggnationen innebär rivningar av två fastigheter till förmån för 24 radhus i det annars hyresdominerade området.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men även ett nytt hyreshus med fyra våningar ska byggas

Flera familjer kommer alltså tvingas flytta på grund av rivningarna.

Annons

I andra fastigheter ska Öbo genomföra omfattande renoveringar i cirka 100 lägenheter. Det innebär en hyreshöjning på 20 procent, vilket fått många hyresgäster att signalera att de inte kommer ha råd att bo kvar efter renoveringen.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Hyresgästföreningen är kritisk till hyreshöjningen.

– Jag kan inte låta bli att undra vad som skulle inträffa om Rot-avdraget gällde även i ett sådant här bostadsområde. Det är skamligt att hyresgäster får bära hela kostanden när inte villa- eller bostadsrättsägare behöver det, säger Lars-Åke Larsson som är Hyresgästföreningens regionordförande i Örebro.

Annons

Han säger att Hyresgästföreningen är för en satsning i Vivalla, men ifrågasätter om nya ägandeformer påverkar området.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

– Jag tror att det generellt kan bli ett lyft för området, men jag tror inte att ett område påverkas av att man har små öar med andra ägandeformer.

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.