HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Onormalt med klotter och klös

Nyheter Självklart lämnar hyresgäster spår efter sig. Det får värden snällt acceptera. Men har du slitit onormalt mycket på din lägenhet kan värden kräva ersättning.

Enligt hyreslagen ska värden stå för normalt slitage som hyresgästen orsakat, som exempelvis nötning på tapeter och golv. Om lägenhet har utsatts för onormalt slitage får däremot hyresgästen stå för notan. Men att avgöra skillnaden mellan normalt och onormalt slitage är inte alltid så lätt. Det finns nämligen inga exakta regler att luta sig mot.

– En lägenhet som används försämras av ålder och bruk. Det blir till exempel märken efter tavlor. Det är inga konstigheter, och naturligtvis får du hänga upp saker på väggarna. Men någonstans går gränsen. Alltför många märken kan anses som onormalt slitage, säger Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Läs ocksåGrannen intill: Katharina behöver inte drömma sig bort

Husdjur, barn och rökning är annat som kan ställa till det.

– Du har rätt att röka inomhus. Men om din rökning medför att det krävs extra arbete och sanering för att nästa hyresgäst ska kunna flytta in kan det inte längre ses som normalt slitage, och du som hyresgäst får betala, säger Suzan Rasul.

Hund- och kattklor som orsaker repor i parketten eller tapeter eller barn som ritar på tapeten anses inte heller som normalt slitage.

Läs ocksåVärd renoverar mitt i pandemin – äldre rädda för att smittas

– Den som har hyresavtalet ansvarar för skador som uppkommer, och det oavsett om det är husdjur, barn eller gäster som orsakar dem, säger Suzan Rasul.

Hon förklarar också att vad som betraktas som normalt slitage kan variera från lägenhet till lägenhet beroende på hur många som bor där.

– Normalt slitage i en bostad där det bor en ensam person är något annat än normalt slitage hos en storfamilj även om de bor i lika stora lägenheter.

Läs ocksåSå umgås grannarna i coronatider

Det bästa är att vårda sitt hem ordentligt och utgå från sunt förnuft. Ett normalt boende orsakar normalt slitage.

– Om du däremot flyttar in i en nyrenoverad lägenhet och det behöver tapetseras om redan efter några få år. Ja, då kan det handla om onormalt slitage, säger Suzan Rasul

Läs också Missnöjda hyresgäster i Torshälla slapp inte hyreshöjning Lättare för unga i Västmanland att få bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.