Annons

Ont om studentboenden – en kvar i Sundsvall

Sundsvall ​Med bara två veckor kvar till terminstart finns det bara en enda studentbostad kvar att förmedla. För att kunna hålla bostadsgarantin kan Mitthem tvingas kontakta andra fastighetsägare.

​”Läser du heltid vid Mittuniversitetet i Sundsvall? Då är du garanterad boende hos oss via vår bostadsgaranti”, står det på Mitthems hemsida.

Annons
Men hur ska det gå till om alla 900 studentbostäder är uthyrda?
– Först och främst får vi förmedla andra lägenheter ur vårt övriga bestånd, säger Mitthems informatör Joanna Nordlander.
Men enligt er hemsida är det inte många kvar av dem heller. Sex stycken för att vara mer exakt.
– Vi kommer att kunna hjälpa alla studenter att få bostad. På något sätt.
Ja, hur då?
– En del kontrakt blir aldrig påskrivna, så det kommer säkert komma in fler objekt.
Och om inte heller det räcker?
– Då får vi vända oss till andra lägenhetsförmedlare. Vi har ett samarbete med Citycampus.
Av de outhyrda lägenheter ni har kvar att förmedla ligger en del hyror på över 5 500 kronor i månaden. Vad innebär bostadsgarantin? Vilken är maxhyran och maxavståndet från universitetet?
– Ibland tar studenten med sig familjen och en del studenter väljer att dela bostad, då klarar de ju av en högre hyra. Det finns inga direkta riktlinjer för garantin, men studenthyrorna ligger på mellan 2 000 för ett rum i Nacksta och 3 500 för en lägenhet närmare stan. Bostaden bör också ligga inom en mils radie från universitetet tycker jag, säger Jenny Johnsen, säljare på Mitthem.
Under de senaste två åren har antalet antagna till Mittuniversitetet ökat med 100 procent. Idag är det cirka 2 000 studenter som studerar heltid på universitetet. Är det dags att utöka beståndet?
– Jag är väl inte rätt peson att svara på det, men jag tycker ändå att vi ligger rätt bra till. Att kontakta andra fastighetsägare är fortfarande plan B. I och med andra antagningsbeskedet som kom i förra veckan brukar det ske en rockad som innebär avbokningar och nya lediga objekt.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.