Annons

Oro i Skandalhusen i Åmål efter bombdåd i Göteborg

Åmål År efter år har husen fått förfalla. De så kallade Järnvägshusen i Åmål. Nu har bolaget bytt namn och huvudägare, men för hyresgästerna är verkligheten den samma. Och kanske ännu oroligare, då huvudägarens verksamheter i Göteborg utsatts för en bombattack och allvarliga hot.
Foto: Karin Gistedt
Patrizia Santi vill ge de nya ägarna en ärlig chans att ge Järnvägshusen ett bättre rykte. "Vi trivs ju, vi som bor här", säger hon.

Numera låser hyresgästerna på Odengatan och Rösgatan sina dörrar och håller lite extra koll på vilka som rör sig mellan husen.

– Jag tror ju inte att det ska drabba oss, men visst blir det lite extra oroligt när man hör om bombdåd och annat, säger Patrizia Santi, en av hyresgästerna i Järnvägshusen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ali Hajimirsadeghi är sedan förra hösten hälftenägare av Järnvägshusen. Han är gift med Zohreh Shayesteh, ordförande i bolaget I & M Fastighet AB, som sedan tidigare äger resten av Järnvägshusen. Ali Hajimirsadeghi äger också Hagakliniken i Göteborg som utsattes för ett bombdåd i mitten av november,

Men det är inte främst bomber och hot mot ägaren som drabbar dem, utan en vardag utan de renoveringar de skulle behöva. Hem & Hyra har berättat om Järnvägshusen i Åmål i många år. Hur Hyresnämnden tagit beslut om viten, hur kommunen gjort inspektioner. Vi har berättat om läckande vattenledningar, vägglöss och allmänt förfall och farliga miljöer.

Järnvägshusen i Åmål har blivit en visa i svensk media, efter att de under många år fått förfalla. De boende kämpar förtvivlat för att få en bättring.

Patrizia säger att om fönstren kunde kittas om skulle hon putsa sina fönster. Med en fungerande källare med tvättstuga och torkrum skulle hon slippa ha sina nytvättade kläder hänga på tork i lägenheten.

– Ja, för nu har jag äntligen fått en tvättmaskin. Det är ju alltid något, säger hon med en suck.

Annons

Men Patrizia och andra hyresgäster i husen undrar varför bolaget envisas med att vara kvar som ägare. De menar att ägarna inte visar något som helst intresse för byggnaderna. Gräset har visserligen klippts i sommar, vilket varit väldigt ovanligt de senaste åren. Men annars är det inte mycket som åtgärdas.

– Våra portar står öppna, så vem som helst kan gå in. I en trappuppgång stod brandlarmet och pep i månader för att batteriet var slut. Ingen brydde sig om att byta. Det bubblar i avloppen och man bara hoppas att det inte ska bli helt stopp en dag.

Läs ocksåAvloppsvatten forsade genom taket på Rösgatan

Hyresgästerna säger att de fått besked om att det ska renoveras och fräschas upp, men de har inte sett något av det.

– Vi har hört detta i åratal, men det blir ingen förändring. Vi får ingen information. Så det var av en händelse vi fick höra att det är en ny huvudägare till bolaget, att det inte längre är I&M som är ägare. Men våra hyresavier går fortfarande till det gamla bolaget.

Patrizia Santi säger att hyresvärden skulle, med ganska små medel, visa att man vill förändra och förbättra. Genom att fixa portarna, städa och åtgärda småfel, innan man tar sig an de stora renoveringsarbetena som behövs, så hade det kunnat kännas bättre.

Läs ocksåBomb i Göteborg riktades mot skandalvärd i Åmål

– Istället slår de ner på att jag har en hörna i trädgården där jag odlar och gör fint. Då säger värden att det kanske jag inte ska få göra längre. Om jag får hålla på där kanske alla kräver att få en bit av trädgården. Man undrar ju varför? Det som uppskattas av boende här och grannarna, ska det stoppas?

Annons

Varför packar du inte ihop och flyttar?

– Ja, det kan man undra. Men jag älskar min lägenhet och läget. Det skulle kunna vara helt fantastiskt här, med rätt ägare av husen. Om vi som bott här i många år och kämpat för en dräglig boendemiljö ger upp, vem ska då se till att andra får det bra här i husen? Då skulle det säkert förfalla helt, säger Patrizia.

Hon tycker det är tragiskt att ett område där så många Åmålsbor har ett förflutet ska få behandlas på ett sätt att det blir en skamfläck.

Hem & Hyra har försökt att nå hyresvärden för en kommentar utan att lyckas.

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Bovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.