Annons

Österängsborna får konstprojekt

Jönköping Tillsammans med konstnären Mattias Åkeson ska Österängens invånare skapa offentlig konst utifrån sina egna minnen och upplevelser av sitt bostadsområde.
Foto: Marcus Appelberg
Koncentration. Konstnären Mattias Åkeson har tjuvstartat projektet med ett par workshops. Här jobbar han tillsammans med Nasra Souleiman och hennes två söner på Österängens konsthall.

Hyresgästföreningen är en av alla föreningar på Österängen som i januari bjuds in till ett första möte tillsammans med Mattias Åkesson. Även fritidsgården deltar i projektet.

Sedan väntar workshops där det ska skissas och tillverkas små modeller av konstverk. I maj ska några av modellerna uppföras som modeller i full skala och göra Österängen till en temporär skulpturpark. Sedan, i augusti, blir det utställning på Österängens konsthall med alla skisser och modeller. Då ska även Åkesons filmprojekt om processen vara klar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och allt började med att Mattias Åkeson blev nyfiken på Österängens konsthall.

Annons

– Jag hade hört hur de jobbar och att de vill vara en viktig plats i området. Tanken dök upp hos mig att jobba under en längre tid och avsluta det hela med ett monument, berättar Mattias Åkeson.

Så föddes projekt ”Monument (Österängen)”.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

Varför är konst viktigt i ett bostadsområde?

Annons

– Konst kan vara ett sätt att visa att en plats värderas, att man tycker om den. Jag har fått veta att det inte finns några skulpturer på Österängen. Det kanske de som bor där inte ens har tänkt på. Men när man aktualiserar platsen man bor på, kan det bli en katalysator som sätter i gång tankar kring ens plats. Det ska bli jättespännande och jag hoppas att kommunen ser ett värde i det och vill göra något av det, säger Mattias Åkeson.

Läs också Högsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad" Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" Husritaren skapar vykort från verkligheten Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.