Annons

Österlenhem säljer delar av sitt bestånd

Tomelilla Kommunala Österlenhem säljer samtliga lägenheter i byarna Onslunda, Skåne Tranås och Spjutstorp till ett danskt-svenskt konsortium.

Ny förvaltare av de sammanlagt 86 lägenheterna blir Brobiz förvaltning som redan har 29 lägenheter i Onslunda. Pia Brink, vd på Österlenhem menar att försäljningen var nödvändig:

– Ett av våra uppdrag är att bidra till bostadsförsörjningen i kommunen. Men vi har inte ekonomiska resurser att kunna bygga utan att först sälja av för att få in pengar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Österlenhem sålt för 38 miljoner kronor. Och planerar att bygga 28 lägenheter i centrala Tomelilla. En lokal, tolv vanliga lägenheter och 15 trygghetslägenheter ska det bli enligt planerna. Men hyresnivån kommer att bli högre än i de lägenheter som nu byter ägare.

– Det är klart. Exakt var vi kommer att landa vet vi inte förrän upphandlingen av nybygget är klar, säger Pia Brink.

Annons

Frågan om Österlenhem skulle få sälja sitt lägenhetsbestånd i de tre byarna gav upphov till en hetsig diskussion under kommunfullmäktige i juni i år. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet förenades i sitt motstånd mot utförsäljningen liksom S-ledamoten Ronnie Axelsson, själv från Onslunda, som valde att rösta mot sitt parti. Förslaget att ge det kommunala bostadsbolaget tillåtelse att sälja lägenheterna röstades dock igenom med stor majoritet.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Pia Brink vill inte kommentera den politiska diskussionen. Men hon tror att försäljningen bara är bra för de boende.

– Vi har haft ett informationsmöte med hyresgästerna. De verkade väldigt trygga, förvaltningen Brobiz har funnits här på orten i sju år tidigare så man vet vilka det är som tar över. Och hade vi inte själva känt oss trygga med de nya ägarna hade vi inte sålt, säger Pia Brink.

Annons

Köparen är ett danskt-svenskt konsortium där bland annat danska Ceraco Development ingår.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.
Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.