HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Otrygghet i konstens spår

Malmö På Båstadsgatan har en satsning på konstgallerier ökat otryggheten. Det menar hyresgäster boende i området som ser tidigare verksamheter ersättas av gallerier som ofta står tomma.
Flera hyresgäster i området oroas över Båstadsgatans utveckling.
Foto: Fredrik Rubin
Flera hyresgäster i området oroas över Båstadsgatans utveckling.

Klockan är fem på eftermiddagen. Det råder ett bedrägligt lugn på Båstadsgatan i Östra Sorgenfri. Annat är det inne i frisörsalongen där en intensiv diskussion förs.
– Jag tycker att det är en hemsk utveckling. Jag vet inte vilka i området som uttryckt att de vill ha en gallerigata här. Personligen ser jag hellre ett konditori, säger Anders Nylén, boende på Båstadsgatan som just slagit sig ner för att få en ny frisyr.

Grunden till hyresgästernas frustration är en satsning av bostadsbolaget MKB. Båstadsgatan ska bli Malmös nya gallerigata och redan idag har flera lokaler ersatts av konstgallerier. Näst på tur att behöva flytta är frisören Tina Sarsyan, som av MKB fått veta att hennes dagar på gatan är räknade.
– När trafikskolan tvingades bort av MKB så frågade jag hur planen såg ut för min lokal. Jag fick veta att det fanns planer för att även denna skulle bli ett galleri. Men jag vill stanna, hyresgästerna här på gatan är mina kunder, säger Tina Sarsyan.

Läs ocksåKritor sätter färg på Båstadgatan

En efter en ansluter de boende i området till diskussionen inne i salongen, från den mörka och något öde gatan utanför.
– När jag först flyttade hit blev jag glad av att se de olika verksamheterna, det kändes som ett litet eget område. När jag sen hörde att området skulle bli ett kulturområde så undrade jag var initiativet kom ifrån. Det tycks vara en satsning som kommer ovanifrån, säger Amelie Wachtmeister och får medhåll av övriga i lokalen.
– När gallerierna har vernissage så kommer det folk från andra delar av staden hit. Men det rör sig bara om några timmar en fredag i månaden. Annars står lokalerna tomma, säger Karin Sunde som bor i området.

Annons

En av de lokaler som MKB vill behålla är en liten livsmedelsbutik, vars ägare Sussane Otterström deltar i diskussionen.
– Jag vill att MKB svarar på frågan hur tomma lokaler skapar trygghet. För mig personligen är trygghet detsamma som liv och rörelse, säger Sussane Otterström.
Från en balkong just ovanför frisörsalongen delger den pensionerade hyresgästen Mona Nilsson sin syn på saken.
– Jag har bott här i stora delar av mitt liv, här har alltid varit vanliga butiker. Det passar sig inte med gallerier här. Men om här nu ska vara gallerier här så får de inte stå tomma som de gör nu, det känns otryggt för oss som bor här, säger Mona Nilsson.

För MKB är omvandlingen av Båstadsgatan en del av en större satsning i området.
– Det finns idag inga beslut för Båstadsgatans lokaler, men tanken är att utveckla området där Båstadsgatan blir en gallerität gata med kreativa verkstäder och konstnärslokaler. Målet är dels att skapa ett flöde av människor som bidrar till trygghet. Vi vill ha kvar närservice för de boende samtidigt som vi gärna ser att ett galleri har ett öppet café, säger Mattias Svensson, affärsområdeschef vid MKB.

Annons
Läs ocksåHyresgäster störs av sexköpare
Läs också Här har det brunnit i Malmö Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.