HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öxnehaga får Jönköpings första fritidsbank

Jönköping Tälta, fiska eller spela tennis. Roliga fritidsaktiviteter är ofta kostsamma. Men på Öxnehaga i Jönköping slipper hyresgästerna snart investera i dyr utrustning. Nu öppnas en fritidsbank där man istället kan låna prylarna.

Många har förråden, garagen och vindsutrymmena fulla av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Istället för att det ska stå och damma, kan man istället lämna in det till fritidsbanken. Fritidsbanken lånar sedan ut den till låntagare, som liksom på ett bibliotek, får låna i max 14 dagar. Efter det kan man göra omlån.

– Det här ger möjlighet för de som exempelvis inte har råd att åka på vintersemester att få möjlighet att testa på att åka skidor, säger Gabriela Panevska-Ilik på Hyresgästföreningen som tillsammans med Vätterhem och Jönköpings kommun står bakom Fritidsbanken.

Läs ocksåMedlemstapp i Norrland efter kritik

Många kommuner i Sverige har redan kommit igång med fritidsbankar, men Öxnehaga blir först ut i Jönköping med det. Fritidsbanken kommer att dela lokaler med Klädbytet i Öxnehaga centrum. Nu återstår att se vad som kommer att finnas till utlåning.

– Vi får såklart se vad vi får in. Vi kommer att jobba aktivt tillsammans med sortergårdarna och ha insamling på plats på Öxnehaga. Vi har sedan ett verkstadsteam som kommer att fixa och serva prylarna, berättar Ulrika Lundqvist, projektledare för Fritidsbanken

I dagarna slår Fritidsbanken upp dörrarna. På Hyresgästföreningen är man förväntansfull. 

Läs ocksåHyresvärdar saknar laddstolpar till hyresgästerna

– Vi tror verkligen på det här konceptet. Om det blir lyckat, tror jag att det här snart kan finnas även i andra bostadsområden, säger Gabriela Panveska-Ilik.

Läs också Elbilsägare efterlyser fler laddstolpar Hyresgästföreningen: "Även en hyresgäst måste kunna köra miljövänligt" 25 miljoner plockas ur Helsingborgshem – årligen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.