Pengar tillbaka för rum i paradvåning
Sju rum, 231 kvadratmeter och drygt 20 000 kronor i hyra. Våningen på Storgatan byggdes vid förra sekelskiftet och har ett av stadens bästa lägen. Men den nu drygt 70-åriga kvinnan behövde hjälp med hyran och tog därför in inneboende. Bland annat Kaloyan Tomov, en ung arkitekt som berättar att han vid tillfället var en av fyra som hyrde rum. Kaloyan Tomovs rum mätte 20 kvadratmeter, hade inget eget riktigt kök och efter en tid fick han byta rum och dela badrum med övriga inneboende. Kostnad: 6800 kronor. Utan internet.
Med juridisk hjälp från hyresgästföreningen krävde han därför drygt 40 000 kronor i återbetalning av hyra vilket kvinnan bestred helt och hållet i hyresnämnden. Till att börja med. Kvinnans juridiska ombud blev avbruten av hyresrådet Charlotte Alvsing flera gånger då argumentationen för den höga hyran inte ansågs vara relevant.
– Han klagade aldrig. Vi hade aldrig några konflikter, sade kvinnan.
– Det är ganska ointressant, även om det är en vanlig invändning, sade hyresrådet.
När ombudet försökte jämföra rummet med andra jämförbara kostnader för rum på Östermalm använde hon först andrahandshyror som exempel. Det gick heller inte hem.
– Andrahandshyror bryr vi oss inte om. Vi är medvetna om att de är höga och det är ju därför vi har de här ärendena, sade Charlotte Alvsing.
Efter ytterligare utredning om huruvida Kaloyan Tomov hade använt hallen som vardagsrum eller inte blev både parter överens om att det nog fanns utrymme för förlikning ändå. Och efter ett antal överläggningar gick båda parter med på att 25 000 kronor i återbetalning senast den tolfte oktober var rimligt.
Kaloyan Tomov var nöjd trots att han inte fick hela sitt begärda belopp och tycker att det är principiellt viktigt att anmäla för höga hyror.
– Om alla gjorde som jag hade hela hyressystemet sett annorlunda ut, säger han.