HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Podiums affär med Lidingöhem i hamn

Lidingö De 92 hyresgästerna får en hyresvärd som lovar att mycket ska vara som förut. Podium Fastigheter tar över husen på Dannemansvägen, Svalvägen och Oskarsvägen den 1 september.

– Det är alltid kul när en affär blir av, säger Podiums vd Mats Nyman när det nu står klart att kommunfullmäktige godkänt försäljningen.

Vad händer nu?
– Vi tillträder först den 1 september, så just nu händer ingenting. Allt rullar på. I andra hälften av augusti kommer vi att skicka brev till hyresgästerna, men hyresavierna ändras först från oktober.

Läs ocksåLidingöhem säljer 92 lägenheter

Hur märker hyresgästerna att de fått en ny hyresvärd?
– Vår affärsidé liknar Lidingöhems, så förhoppningsvis märks det inte så mycket. Vi kommer att anställa egen personal, en eller flera, som hyresgästerna kommer att ha kontakt med. Administrationen sköter vi från vårt kontor på Gärdet i Stockholm.

Inför försäljningen har Lidingöhem styckats och överförts i delar till det nya bolaget Lidingö stads fastighetsbolag. Hyresgästernas boinflytande, fritidsmedel och fritidslokaler, reglerades tidigare i olika avtal, men de föll i samband med kommunens bolagsdelning.

Kommer hyresgästerna få inflytande på samma sätt som de haft i Lidingöhem?
– Om det finns gällande avtal som är tecknade med de bolag vi förvärvar så kommer de att fortsätta att gälla efter vårt tillträde. Det faktum att det funnits avtal någon gång i tidigare ägarbolag har ingen verkan på oss. Däremot gäller naturligtvis hyresgästernas hyreskontrakt oavsett när de är tecknade, säger Mats Nyman.

Läs ocksåNy ägare till konkurskåkar i Degerfors

I Stockholm är det god sed att lämna hälften av lägenheterna till bostadsförmedlingen. Hur ska ni förmedla bostäderna?
– Vi räknar med att göra som nu, förmedla lägenheter till de som anmält intresse på vår hemsida. Vi hyr ut till de som vi tycker är bra hyresgäster, med bra record och bra ekonomi, som gör att vi kan känna oss trygga. Den som flyttar in får inte bli en störning för de som redan bor. Vi har erfarenhet från Norrtälje, där det är många som vill ha bostad. Det har utvecklats enormt sedan vi tog över för snart 20 år sedan, det har blivit ett stort tryck.

Hur tänker ni göra med hyran, den prövas ju nu i hyresnämnden?
– Det tänker vi inte alls på så länge, för dagen är det inget ärende för oss. Det hanterar Lidingöhem tills vi tar över. Vi får ta ställning till det då.

Ska hyresgästerna vara oroliga?
– Jag kan inte kommentera det, jag är inte insatt i exakt hur turerna varit. Vi är ännu inte part i målet.

Läs ocksåLägger krut på att hyra ut

Enligt Bjarni Gudmundsson, vd i Lidingöhem och Lidingö stads fastighetsbolag, beror hyreskraven på upp till 40 procent i de tre fastigheter som är aktuella i hyresnämnden på att hyrorna är felsatta från början. Också mellan de två fastigheter som nu säljs är skillnaden anmärkningsvärd.
– Hyran är högre i den fastighet som har lägre standard, det är där tvisten ligger. Vi är noga med att framhålla att vi inte vill dra på med höjningen i ett svep utan tänker oss att det får ta en längre tid, säger han.

Årets hyresförhandling med Hyresgästföreningen är inte avslutad. Yrkandet är att få höja hyran från 1 januari.
– Vi har inte kommit överens. Det är trist för kunderna när det blir retroaktiva höjningar, det är inte bra för någon, säger Bjarni Gudmundsson.

Läs också Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.