HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lidingöhem säljer 92 lägenheter

Lidingö Den första försäljningen av Lidingöhems hyresrätter är klar. Det saknas bara ett godkännande av kommunfullmäktige. Podium Fastigheter köper 92 lägenheter.

Det är husen på Dannemansvägen, Svalvägen och Oskarsvägen som säljs. Samtliga 92 lägenheter är vanliga hyresrätter, dessutom ingår några lokaler och parkeringsplatser.

Köparen, Podium Fastigheter AB, har i dag hyresfastigheter i Norrtälje, Degerfors och Nässjö.

Läs också4 800 vill ha folkomröstning om Lidingöhem

– Vi har gjort all bakgrundskontroll som vi kunnat, ekonomiskt samt både pratat med tidigare säljare och mäklare. De har lyckats bra att med små medel få ordning på fastigheterna och få uthyrt, säger Lidingöhems vd Bjarni Gudmundsson.

Han har också försäkrat sig om att hyresrätterna kommer att förbli hyresrätter.

– Det finns spärrar i avtalet som gör det väldigt dyrt om de skulle ombilda under de närmaste åren. Säljer de fastigheterna externt kostar det också mycket, de har inte heller sålt eller ombildat något tidigare, säger Bjarni Gudmundsson.

Annons
Läs ocksåLägger krut på att hyra ut

Podiums vd Mats Nyman vill inte kommentera köpet innan det är klart. Om företaget kan han berätta att det är ett familjeföretag med i huvudsak bostadsfastigheter på ett tio-tal orter. De 800 lägenheterna förvaltas i egen regi, kundnära, långsiktigt och småskaligt.

– Det är så vi jobbar, vi har egen personal och egen förvaltning. Den service som hyresgäster gillar sköter vi med egna gubbar som hyresgästerna lär känna. Vi tror lite på den gamla modellen med portvakt, även om det inte fungerar riktigt så längre, säger han.

Köpesumman är 175 miljoner kronor. Pengarna ska kommunen använda bland annat till att bygga Lilla Lidingöbron.

Läs ocksåFolkomröstning om Lidingöhem nedröstad

Kvar i de sju dotterbolag som de resterande fastigheterna fördelats till, finns 439 lägenheter. Några av dem ska kommunen behålla, det gäller främst äldre- och serviceboendena Tor, Baggeby och Frimuraren. Andra fastigheter ska utvecklas och eventuellt förtätas.

Annons

– Vi tittar helt förutsättningslöst, det finns inga direktiv och ingen tidsgräns. Till exempel Rudboda torg, med ett 30-tal bostäder och en ICA-affär, byggt 1969, som påminner lite om Östtyskland på 70-talet. Intill ska SKB bygga 160 hyresrätter och Peab bostadsrätter, men i väntan på att detaljplanen för Rudboda torg kan ändras har vi tid för dialog och samverkan med hyresgästerna och närboende, berättar Bjarni Gudmundsson och tillägger att de fastigheter som behålls är de där det kan finnas potential att bygga.

Carina Cedergren är ordförande i Hyresgästföreningen på Lidingö.

– Tråkigt att allmännyttan säljs ut som den gör. Men plus i kanten att hyresrätterna blir kvar, vi behöver behålla dem. Vi hoppas på det bästa, säger hon.

Fakta: Adresser som säljs

Gammelmoran 1-2, Dannemansvägen 25-35, 44 lägenheter
Trasten 1, Svalvägen 33-39, 30 lägenheter
Tärnan 3, Oskarsvägen 84-88, 18 lägenheter

Läs också Bostadsbolag töms på miljardbelopp Enkät: Här är politikernas bostadslöften på Lidingö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.