Annons

Poesi ska öka valdeltagande

Örebro Där politiken påverkar människor som mest, är valdeltagandet lägst. Det vill Hyresgästföreningen i Örebro ändra på. - Det finns ett vapen som heter poesi. Det ska vi använda, säger Zeljko Ilic.
Foto: Anna Rytterbrant
Zeljko Ilics har startat en Facebookgrupp där aktiva medlemmar i Örebro kan komma med idéer om hur man kan hjälpa till i coronatider.

Hyresgästföreningen vill höja valdeltagandet inför höstens val i de tre bostadsområdena Vivalla, Brickebacken och Oxhagen. Områdena räknas som socialt och ekonomiskt utsatta vilket gör färre benägna att rösta. Något som Hyresgästföreningen vill ändra på.

– Det finns ett vapen som heter poesi och det ska vi använda i vår. Genom poesin ska vi göra människor uppmärksamma på demokratifrågor och få dem att rösta. Vem de röstar på eller om de röstar blankt för att visa sitt missnöje – spelar inte oss någon roll. Huvudsaken är att de röstar, säger Zeljko Ilic som är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Örebro.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Projektet heter ”Höj din röst” och genomförs tillsammans med HUVA (Hyresgästföreningens unga vuxna ambassadörer) och avknoppningen ”Pennybrigde Poetry”. ”Höj din röst” startar i bostadsområdet Oxhagen med workshops 4 söndagar i mars och avlutas med framträdanden där deltagarna får visa vad de lärt sig.

Annons

I april och maj är det Brickebackens och Vivallas tur.

– Sen hoppas vi kunna hyra Conventum några veckor före valet och låta alla deltagare framträda där. Vi ska bjuda in politikerna – och den här gången är de där för att lyssna inte för att prata: ”Schhh – lyssna på ungdomarna” ska vi säga. ”Lyssna och lär. Hur känns det att leva i ett utanförskapsområde? Hur känns det att vara kvinna i ett mansdominerat samhälle? Hur känns det att vara kristen i Vivalla? Eller muslim i Örebro? Hur känns det när dina föräldrar har gett upp?”. Och då handlar det inte längre om våra bostadsområden utan om Örebro. Och om Sverige. Så politikerna ska lyssna och tänka noga innan de lovar saker, säger Zeljko Ilic.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Men valdeltagandet då? Hur ska det öka genom detta? Jo, tanken är att ungdomarna ska påverka sina föräldrar och vänner med rösträtt att faktiskt gå och rösta.
– När Pennybridge Poetry håller en helt vanlig ”OpenMic-kväll” kommer det över 100 personer. Nu ska vi bjuda in och se till att det kommer fler. Där kommer de dels få lära sig mer om poesi, men vi kommer också att prata om demokratifrågor och hur man påverkar. Ungdomarna kommer sedan gå hem till sina föräldrar och övertala dem att rösta. Sedan kommer vi att tala om vikten av att rösta vid uppträdandena då deras familjer kommer, säger Zeljko Ilic.

Annons

Projektet räknar man med kommer att kosta cirka 100 000 kronor och ska finansieras med pengar från bland annat Hyresgästföreningen, bostadsbolag och eventuellt kommunen.

Fakta: Valdeltagande i riksdagsvalet 2014

Örebro kommun 86,9
Oxhagen: 72,1
Brickebacken: 72,8 – 74,9*
Vivalla: 62,3 – 65,1*

*(flera valdistrikt)

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.