Annons

Polisens kommunikationschef skeptisk till Huskurage

Örebro Allt fler bostadsbolag i Örebro och Värmlands län och även på andra håll i Sverige antar organisationen Huskurages policy mot våld i nära relationer. Men polisen är skeptisk: - Det finns en risk att drabbas själv.

Den ideella organisationen Huskurage vill få dig att knacka på om du misstänker att grannen utsätts för våld. Hittills har nio privata och kommunala bostadsbolag antagit policyn i Örebro och Värmlands län. Senast Wermlands Invest i Karlstad samt Öbo och Söderberg fastigheter i Örebro.

I flera bostadsbolag har polisen varit med vid informationsträffar om Huskurage för hyresgäster. Trots det, höjer polisens kommunikationschef i Örebro och Värmland Mats Nylén ett varningens finger.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det finns risk att drabbas själv om man knackar på, säger han.

Han tycker i stället att det är bättre att kontakta polis eller störningsjouren och observera vad som händer för att kunna ge information.

Annons

Initiativtagarna till Huskurage menar att man kan rädda liv genom att knacka på. Vad säger du om det?
– Det är klart att man kan rädda liv, men det handlar mer om slump och tillfällighet. Det är en svår balansgång för det är klart att man kan göra stor nytta. Men att gå ut och uppmana människor att agera tycker jag är att dra det här lite för långt, säger Mats Nylén.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Peter Svensson är en av personerna som tagit initiativet till Huskurage.
– Polisen på olika orter tänker extremt olika. Eftersom det fortfarande dödas minst 20 personer per år i sina hem betyder det att om vi ska kunna hjälpa polisen att hjälpa fler från att dödas – behöver vi som grannar också göra mer. Jag skulle vilja påstå att det inte är en slump, för gång på gång läser vi om att grannar har hört misshandel, men inte agerat. Och vi ser det som en kunskapsbrist om vad en kan göra och hur en kan agera, därför behövs Huskurage, säger han.

För drygt ett år sedan antog Karlstad bostads AB Huskurages policy. Därför har bolaget nyligen gjort en inventering som visar att policyn lett till en marginellt ökad medvetenhet bland hyresgästerna.

Annons

– Vi har fått en del frågor och även haft några fall då hyresgäster berättat att de har ringt polisen, säger KBAB:s säkerhetsutvecklare Mikael Linderholm.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.
Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.