Annons

Politiker kör över stadsjuristens råd

Örebro ​Stadsjuristen är tveksam till lagligheten. Politikerna kommer antagligen godkänna ändå. Det handlar om Öbo-modellen som ska få hyresgäster att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter.

​I morgon, onsdag, ska den så kallade Öbo-modellen avhandlas i kommunfullmäktige i Örebro.

Annons
Öbo uppfann modellen för att locka köpare när hyresgästernas intresse för att ombilda sina hyreslägenheter till bostadsrätter var svalt.
Modellen går i korthet ut på att Öbo går i borgen för den som har svårt att få ta lån.
Dessutom garanterar Öbo att de inom tio år köper tillbaka bostadsrätten, om ingen köpare finns när ägaren vill flytta.
Det var efter att Hem & Hyra i höstas avslöjade att modellen dels kunde vara olaglig, dels var av sådan vikt att Öbo själva inte fick besluta i frågan, som den blev ett ärende på politikernas bord.
Enligt förbundsjurist P-G Nyström på Hyresgästföreningen och nu även Örebro kommuns egen stadsjurist, strider modellen mot lagen att alla medborgare i en kommun ska behandlas lika.
– Jag har gjort politikerna införstådda med att det råder juridiska tveksamheter kring modellen. Jag kan inte garantera lagligheten i det här, säger stadsjuristen Stefan Olsson.
Trots det kommer kommunfullmäktige i morgon med största sannolikhet att strunta i juristens bedömning. För kommunstyrelsen, som redan har behandlat ärendet, bifaller modellen.
I Stockholm har nämligen en jurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjort bedömningen att modellen är laglig.
Juristen på SKL hänvisar till att det finns en öppning i lagen för att behandla kommuninvånare olika. Till exempel när det betalas ut socialbidrag till den som är i behov av det. På samma sätt kan en kommun hjälpa en medborgare som behöver bostad.
Men stadsjuristen Stefan Olssons tolkning av lagen, är att den inte alls öppnar för Öbo-modellen. 
– Den är tillämplig när en person behöver hjälp för att komma in på bostadsmarknaden. Så är det inte i det här fallet. Här rör det sig om människor som ska köpa en bostad de redan har tillgång till, säger han.
Men vem som gör rätt tolkning, det kan bara en domstol avgöra.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre" Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.