Annons

Politikernas krav: Träng ihop fler i samma lägenhet

Malmö Höga hyror höjer kostnaderna för socialbidragen i Malmö. Nu vill politikerna sänka kraven på antalet personer per lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget MKB. Ju fler som bor tillsammans desto billigare blir det. Men alla håller inte med.
Foto: Anna Hultberg/Anders Paulsson

Det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, har för snåla regler för hur många som får bo i varje lägenhet. Det menar i alla fall politikerna i Arbetsmarknads- och socialnämnden som nu vill få till en regeländring. Samtidigt ökar trångboddheten i hela landet. Det gäller inte minst bland den del av Sveriges invånare som är födda utanför Europa. Enligt siffror från SCB, Statistiska centralbyrån, räknas var fjärde person i den gruppen trångbodd.

Men, som Hem & Hyra redan har berättat ökar kostnaderna för försörjningsstöd i Malmö – inte för att fler får socialbidrag utan för att lägenhetshyrorna har blivit allt dyrare. Det gäller framför allt i nybyggnation. Jämfört med bland annat de kommunala bostadsbolagen i Göteborg har MKB i Malmö betydligt tuffare regler för hur många som får bo i en lägenhet. Och det är bakgrunden till förslaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I de flesta enrummare hos MKB får det till exempel enbart bo en person och i de flesta tvåor går gränsen vid två personer. Helena Nanne (M), andre vice ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden, menar att dagens regler är ohållbara.

– Vi tycker det är lite märkligt att ett par inte skulle kunna bo i en etta under en period eller att två vuxna som har ett barn inte kan bo i en tvårummare, säger Helena Nanne.

Annons
Helena Nanne (M), andre vice ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö.

Men finns det inte en risk för ökad trångboddhet?

– MKB:s argument handlar om slitage. Och vi vill inte heller att det ska vara helt oreglerat. Men det här är ett sätt att möta de ökade kostnaderna, säger Helena Nanne.

Vänsterpartiet var det enda parti som röstade mot förslaget när det var uppe på nämndens senaste sammanträde. Skälet är oro för ökad trångboddhet, särskilt för större barnfamiljer.

Annons

– Det här riktas mot en grupp som redan är väldigt utsatt. Vi tycker att det är förkastligt att man vill klämma in ännu fler personer i lägenheterna. Det är en bakvänd tanke att försöka sänka kostnaderna för försörjningsstödet på det här viset. Det är bättre att försöka få folk i egen försörjning, säger Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd.

Läs ocksåTrångboddheten ökar – störst i Stockholm där corona slår hårtTrångboddhet i Malmö analyseras i ny forskningsrapport
Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.

Ansvarig nämnd har med förslaget anmodat kommunstyrelsen att inleda en diskussion med MKB om att se över reglerna.

Läs också Hyresnämnden: lekande barn stör granne för mycket Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.