Annons

Politisk strid vid utförsäljning i Krokom

Krokom Krokomsbostäder säljer ut 96 lägenheter för att rädda bolaget. Bra, tycker hyresgäster som hoppas på lägre hyreshöjningar som resultat. Dåligt, tycker den politiska oppositionen och kallar beslutet landsbygdsfientligt.
Det kommunala bostadsbolaget Krokomsbostäder har 1283 lägenheter. Men kanske inte så länge till. Nu säljer bolaget ut 96 lägenheter utanför centralorten.
 
Beslutet togs av Krokoms kommunfullmäktige med röstsiffrorna 25 för och 19 mot. Där den styrande borgeliga majoriteten röstade för och socialdemokraterna emot.
 
Lägenheterna som ska säljas finns i bland annat Tulleråsen, Rörvattnet, Skärvången och Laxsjö. Med detta beslut hoppas Krokomsbostäder kunna rädda bolaget som har 325 miljoner skulder.
 
– Skuldbördan är ett jätteproblem för oss och när vi i den nya styrelsen tillträdde insåg vi att vi var tvungna att göra något åt den, säger Lisa Sallin (M), styrelseordförande för Krokomsbostäder.
 
Enligt Sallin finns det ett stort renoveringsbehov bland bolagets fastighetsbestånd, men i dagsläget inga pengar till att renovera.
 
– Utförsäljningen innebär att vi sätter fokus på våra hyresgäster. De har rätt till en god boendestandard. Och om ett företag inte drivs professionellt är det hyresgästerna som får betala.
 
Den uppfattningen delas inte av oppositionens Christer Toft (S).
– Utförsäljningen innebär otrygghet för våra hyresgäster. De flesta är äldre och ingen vet i dag vad som kommer att hända med de här fastigheterna. Hela utförsäljningen är landsbygdsfientlig. Det är ju inte så att flertalet av fastigheterna står tomma, säger Toft.
 
Eivor Fredriksson är hyresgäst hos Krokomsbostäder och sitter med i Hyresgästföreningens styrelse i Krokom. Hon tycker att det inte finns något annat val än att sälja ut.
 
– Kanske vi får en lägre hyreshöjning tack vare det. Fast vi får väl se om de får det sålt först.
 
Lisa Sallin är hoppfull.
 
– Visst får vi det sålt. Det har redan hört av sig folk som är intresserade, uppger Sallin.
 
År 2000 fick Krokomsbostäder 73 miljoner kronor från den statliga bostadsakuten. I gengäld rev bolaget 130 lägenheter. I dag ligger antalet outhyrda lägenheter på cirka fyra procent av beståndet.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.