HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Privata fastighetsägare vill höja hyrorna i Jämtland

Åre Fastighetsägarföreningen har meddelat Hyresgästföreningen att man vill höja hyrorna på sju orter i Jämtland med 3,8 procent. Förhandlingarna startar på måndag.

Fastighetsägarföreningen, FÄF, förhandlar om hyror åt privata fastighetsägare som är medlemmar i organisationen, precis som Hyresgästföreningen sköter förhandlingen åt sina medlemmar enligt förhandlingsordningen.

Via FÄF har nu privata fastighetsägare påkallat hyresförhandlingar om att höja hyran med 3,8 procent. Kravet gäller sju orter i Jämtland; Åre, Östersund, Krokom, Berg, Strömsund, Bräcke och Ragunda.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

I samband med ett yrkande på hyreshöjning brukar även en motivering till varför man vill höja hyran lämnas. Men inte i det här fallet.

Annons

– Vi har inte fått något motiv för deras höjning. Yrkandet är högt, men jag kan inte säga varför de begär 3,8 procent, säger förhandlare Hasse Dahl, Hyresgästföreningen region Norrland.

Hyresgästföreningens uppgift blir nu att kontrollera hur stora kostnadsökningar man kan vänta sig i länet på respektive ort. En hyreshöjning ska också vara skälig utifrån den så kallade bruksvärdesprincipen. Alltså, enkelt uttryckt, att en jämförelse görs mellan lägenheter som kan anses vara lika bra att bo i för att de har samma förvaltningskvalité, utrustningsstandard och läge.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Hyresförhandlingarna startar den 10 december.

Annons

Om du vill veta vad hyreshöjningskravet skulle innebära för dig kan du enkelt räkna ut det genom att multiplicera din nuvarande hyra med 1,038.

Läs också Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.