Annons

Privata fastighetsägare vill höja hyrorna i Jämtland

Åre Fastighetsägarföreningen har meddelat Hyresgästföreningen att man vill höja hyrorna på sju orter i Jämtland med 3,8 procent. Förhandlingarna startar på måndag.

Fastighetsägarföreningen, FÄF, förhandlar om hyror åt privata fastighetsägare som är medlemmar i organisationen, precis som Hyresgästföreningen sköter förhandlingen åt sina medlemmar enligt förhandlingsordningen.

Via FÄF har nu privata fastighetsägare påkallat hyresförhandlingar om att höja hyran med 3,8 procent. Kravet gäller sju orter i Jämtland; Åre, Östersund, Krokom, Berg, Strömsund, Bräcke och Ragunda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I samband med ett yrkande på hyreshöjning brukar även en motivering till varför man vill höja hyran lämnas. Men inte i det här fallet.

Annons

– Vi har inte fått något motiv för deras höjning. Yrkandet är högt, men jag kan inte säga varför de begär 3,8 procent, säger förhandlare Hasse Dahl, Hyresgästföreningen region Norrland.

Hyresgästföreningens uppgift blir nu att kontrollera hur stora kostnadsökningar man kan vänta sig i länet på respektive ort. En hyreshöjning ska också vara skälig utifrån den så kallade bruksvärdesprincipen. Alltså, enkelt uttryckt, att en jämförelse görs mellan lägenheter som kan anses vara lika bra att bo i för att de har samma förvaltningskvalité, utrustningsstandard och läge.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Hyresförhandlingarna startar den 10 december.

Annons

Om du vill veta vad hyreshöjningskravet skulle innebära för dig kan du enkelt räkna ut det genom att multiplicera din nuvarande hyra med 1,038.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.