HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Privatvärd riskerar vite på 50 000 kronor

Uppsala En privatvärd i Enköpingstrakten måste fixa till bland annat en lutande toalettstol senast den 15 juni. Om han inte gör det måste han betala ett vite på 50 000 kronor.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgästen som en längre tid tvingats leva med stora brister i sitt badrum. Golvet i badrummet lutar, toalettstolen är lös och lutar även den, en golvbjälke har vittrat sönder och våtspärr saknas.

I hyresnämnden i juni i fjol lovade hyresvärden att fixa till problemen senast den sista augusti 2016.  Men eftersom ingenting hände lämnade hyresgästen med hjälp av Hyresgästföreningen på nytt in en ansökan om åtgärdsföreläggande till hyresnämnden, den här gången åtföljt av ett krav på vite.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Hyresnämnden gick på hyresgästens linje och beslutade i veckan före påsk om åtgärdsföreläggande. Om inte hyresvärden åtgärdar bristerna på ett fackmannamässigt sätt senast den 15 juni i år, måste han betala ett vite på 50 000 kronor.

Annons

Hyresvärden har hävdat att hyresgästen har varit svår att få tag på och att han därför inte kunnat utföra reparationerna i badrummet. Hyresgästen förnekar att det varit så och hyresnämnden hittar inte heller några belägg för att hyresgästen skulle ha varit svår att komma i kontakt med.

I beslutet ingår också att hyresvärden måste reparera eller byta ut tvättmaskinen senast den 15 juni, men han behöver inte betala något vite om han låter bli. Det beror på att frågan om den trasiga tvättmaskinen kom upp under ärendets gång.

Annons
Läs ocksåVillaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof"
Läs också Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.