HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Projekt ska halvera antalet vräkningar i Botkyrka

Botkyrka Botkyrka har fått 1,6 miljoner kronor i statligt bidrag för att halvera antalet vräkningar i kommunen.-Vi ska ta ett större krafttag för att arbeta uppsökande och försöka skapa bättre förebyggande rutiner för att undvika vräkningar, säger Camilla Gustavsson, projektledare vid Botkyrka socialförvaltning.​
Staten satsar 47 miljoner kronor på att långsiktigt komma till rätta med hemlöshet och utestängning från bostads-marknaden.
Socialstyrelsen har i uppdrag att fördela pengarna på satsningar som ska utveckla nya sätt att arbeta långsiktigt mot till exempel vräkningar.
 
– I dag jobbar en person 25 procent med uppsökande arbete inom Botkyrka kommun. Med projektpengarna ska ytterligare två personer anställas – på heltid, säger Camilla Gustavsson.
 
– Intentionen är att söka upp personer som riskerar att falla utanför det sociala skyddsnätet och hotas av vräkning. Ofta är det så att socialtjänsten kommer in för sent, det vill vi undvika och hitta nya förebyggande rutiner istället. När hyresgäster uppträtt störande eller inte betalar sin hyra hoppas vi få veta detta av bostadsbolagen på ett tidigt stadium för att kunna erbjuda stöd och vara behjälpliga i situationen, säger hon.
År 2007 fick 152 hushåll i Botkyrka besked om vräkning. Av dessa var 55 barnfamiljer. Det totala antalet vräkningar som faktiskt genomfördes är oklart.
 
– Det finns flera olika skäl till varför människor riskerar att vräkas. Dålig ekonomi, missbruksproblem eller demens när det gäller äldre personer, säger Camilla Gustavsson.
 
– En del utsatta hittar andra lösningar på sina bostadsproblem. De kanske flyttar till släktingar. Barn som bor växelvis hos två föräldrar kan flytta hem till den med trygg bostadssituation, säger hon.
 
Boprojektet, som det kallas, ska starta under hösten 2008 och pågå i två år till en total kostnad av cirka 2,8 miljoner kronor.
Utöver bidraget från Socialstyrelsen bidrar bland andra Botkyrkabyggen och vård- och omsorgsförvaltningen med pengar och arbetsinsatser.
Projektet sker i samverkan med bostadsbolagen i Botkyrka kommun, kronofogdemyndigheten och vård- och omsorgs-förvaltningen.
 
Satsningen kommer att följas upp och utvärderas av socialstyrelsen som ett led i deras nationella utvärdering.​

Läs också Bröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviter Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till Par sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gården 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.