Annons

Projekt ska halvera antalet vräkningar i Botkyrka

Botkyrka Botkyrka har fått 1,6 miljoner kronor i statligt bidrag för att halvera antalet vräkningar i kommunen.-Vi ska ta ett större krafttag för att arbeta uppsökande och försöka skapa bättre förebyggande rutiner för att undvika vräkningar, säger Camilla Gustavsson, projektledare vid Botkyrka socialförvaltning.​
Staten satsar 47 miljoner kronor på att långsiktigt komma till rätta med hemlöshet och utestängning från bostads-marknaden.
Socialstyrelsen har i uppdrag att fördela pengarna på satsningar som ska utveckla nya sätt att arbeta långsiktigt mot till exempel vräkningar.
 
– I dag jobbar en person 25 procent med uppsökande arbete inom Botkyrka kommun. Med projektpengarna ska ytterligare två personer anställas – på heltid, säger Camilla Gustavsson.
 
– Intentionen är att söka upp personer som riskerar att falla utanför det sociala skyddsnätet och hotas av vräkning. Ofta är det så att socialtjänsten kommer in för sent, det vill vi undvika och hitta nya förebyggande rutiner istället. När hyresgäster uppträtt störande eller inte betalar sin hyra hoppas vi få veta detta av bostadsbolagen på ett tidigt stadium för att kunna erbjuda stöd och vara behjälpliga i situationen, säger hon.
År 2007 fick 152 hushåll i Botkyrka besked om vräkning. Av dessa var 55 barnfamiljer. Det totala antalet vräkningar som faktiskt genomfördes är oklart.
 
– Det finns flera olika skäl till varför människor riskerar att vräkas. Dålig ekonomi, missbruksproblem eller demens när det gäller äldre personer, säger Camilla Gustavsson.
 
– En del utsatta hittar andra lösningar på sina bostadsproblem. De kanske flyttar till släktingar. Barn som bor växelvis hos två föräldrar kan flytta hem till den med trygg bostadssituation, säger hon.
 
Boprojektet, som det kallas, ska starta under hösten 2008 och pågå i två år till en total kostnad av cirka 2,8 miljoner kronor.
Utöver bidraget från Socialstyrelsen bidrar bland andra Botkyrkabyggen och vård- och omsorgsförvaltningen med pengar och arbetsinsatser.
Projektet sker i samverkan med bostadsbolagen i Botkyrka kommun, kronofogdemyndigheten och vård- och omsorgs-förvaltningen.
 
Satsningen kommer att följas upp och utvärderas av socialstyrelsen som ett led i deras nationella utvärdering.​

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.