Annons

Protesterade mot den höga höjningen

Örebro Nu har ett första möte ägt rum mellan Öbo och hyresgästerna som riskerade att få sin hyra höjd med 50 procent.​

​Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgästerna i kvarteret Karmen på Norr i Örebro. Renoveringar som Öbo planerat göra skulle medföra hyreshöjningar på uppemot 50 procent.

Men efter protester ändrade Öbos styrelse sig och har gått med på att träffa  kvarterets lokala Hyresgästförening.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vid mötet förde föreningen fram sina krav: de motsätter sig den grundliga totalrenovering och ombyggnation som Öbo föreslagit. De motsätter sig även att husen byggs på med ytterligare två våningar.

Annons

– Men vi har sagt att vi kan tänka oss en hyreshöjning på 10 procent samt att förhandla bort de olika rabattsystem som Öbo har för renovering och kvarboende. Karlstadsbostads AB höjer hyrorna med 5 procent. Men Öbo verkar ointresserade av att se hur de gjort, berättar Kristina Malmsten som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Karmen.

Öbo har börjat se över en ”renoveringstrappa” som innebär att fastigheterna Rot-renoveras, men att hyresgästen sedan får välja hur hög standard, och därmed också hyra, lägenheten ska ha.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Renoveringen av Karmen har i och med protesterna skjutits upp och väntas komma igång under nästa år. Tidigast i sommar kommer styrelsen fatta beslut om hur renoveringstrappan kommer att vara utformad.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.