HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rådgivningssamtalen har ökat

Halland Hyresgästföreningen Region norra Skånes hade nästan 3 800 rådgivningssamtal förra året. Det är en ökning med nästan 650 stycken.

Varje år ringer eller besöker medlemmarna Hyresgästföreningen Region norra Skåne för att få hjälp med frågor som rör bostaden. De vanligaste handlar om brister i lägenheten, hyran eller om allmänna utrymmen så som tvättstugan eller trapphuset.

2014 hade föreningen 3 118 rådgivningssamtal och 2015 har det ökat till 3 766. Vad ökningen beror på är oklart.

Läs ocksåVärdens planerade graviditet räckte inte för uppsägning

− Det kan bero på att en medlem ringer mer än en gång men antalet medlemmar har även ökat, säger Lillemor Nordhöj, samordnare vid Hyresgästföreningens juridik avdelning.

Av rådgivningssamtalen blev 1 504 stycken till ärenden 2015. Det är en minskning från 2014 då det drevs 1 609 ärenden.

Av dessa ärenden är det endast ett fåtal som görs upp vid olika rättsliga instanser.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

2015 drevs 7 ärenden i hovrätten, 26 ärenden i hyresnämnden, 3 ärenden vid kronofogden, 15 ärenden i tingsrätten och 9 oavslutade. De vanligaste orsakerna till att ärenden drivs vidare är brister i lägenheten, uppsägningar och villkorsändringar i hyreskontraktet.

Enligt Lillemor Nordhöj är siffrorna ett kvitto på att de flesta tvister får en lösning.

− Det här är ett kvitto på att vi lyckats väl med vårt arbete bland annat att ta upp reparationskrav i samband med hyresförhandlingarna. Vi är också duktiga på att hitta lösningar så att parterna aldrig behöver hamna i till exempel hyresnämnden. I de flesta fall är det bättre för alla parter att hitta en lösning innan det går vidare till en rättslig instans.

Läs ocksåNu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidareUlf Nilsson har Hyresgästföreningens symbol intatuerad på underarmen.

Fotnot: Samtliga siffror är tagna från perioden 1/1 – 16/12 år 2014 och 2015.

 

Läs också Karl, 84, tog striden mot kommunen - hyran sänks med 9 000 om året Hyresförhandlingar hemma vid köksbordet - nu väntar stegvis återgång till det nya normala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.