Annons

Rådgivningssamtalen har ökat

Halland Hyresgästföreningen Region norra Skånes hade nästan 3 800 rådgivningssamtal förra året. Det är en ökning med nästan 650 stycken.

Varje år ringer eller besöker medlemmarna Hyresgästföreningen Region norra Skåne för att få hjälp med frågor som rör bostaden. De vanligaste handlar om brister i lägenheten, hyran eller om allmänna utrymmen så som tvättstugan eller trapphuset.

2014 hade föreningen 3 118 rådgivningssamtal och 2015 har det ökat till 3 766. Vad ökningen beror på är oklart.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

− Det kan bero på att en medlem ringer mer än en gång men antalet medlemmar har även ökat, säger Lillemor Nordhöj, samordnare vid Hyresgästföreningens juridik avdelning.

Av rådgivningssamtalen blev 1 504 stycken till ärenden 2015. Det är en minskning från 2014 då det drevs 1 609 ärenden.

Av dessa ärenden är det endast ett fåtal som görs upp vid olika rättsliga instanser.

Annons
Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

2015 drevs 7 ärenden i hovrätten, 26 ärenden i hyresnämnden, 3 ärenden vid kronofogden, 15 ärenden i tingsrätten och 9 oavslutade. De vanligaste orsakerna till att ärenden drivs vidare är brister i lägenheten, uppsägningar och villkorsändringar i hyreskontraktet.

Enligt Lillemor Nordhöj är siffrorna ett kvitto på att de flesta tvister får en lösning.

− Det här är ett kvitto på att vi lyckats väl med vårt arbete bland annat att ta upp reparationskrav i samband med hyresförhandlingarna. Vi är också duktiga på att hitta lösningar så att parterna aldrig behöver hamna i till exempel hyresnämnden. I de flesta fall är det bättre för alla parter att hitta en lösning innan det går vidare till en rättslig instans.

Läs ocksåMonica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre""Det blev många sömnlösa nätter och jag började känna att jag inte längre var välkommen i mitt hus", berättar Monica. OBS! Bilden föreställer inte Monica.
Annons

Fotnot: Samtliga siffror är tagna från perioden 1/1 – 16/12 år 2014 och 2015.

 

Läs också Hyresråd döms för olaga förföljelse – skickade bild på kniv till ex-sambo Värdens planerade graviditet räckte inte för uppsägning Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.