Annons

Radondom överklagas till högsta instans

Uppsala I början på november slog hovrätten fast att Uppsalahem inte behöver betala 98 000 kronor till en radondrabbad hyresgäst. Nu överklagar Hyresgästföreningen till Högsta domstolen.

Ännu har inte sista ordet sagts i radonmålet i Uppsala. I april förra året dömdes Uppsalahem att betala 98 000 kronor i ersättning till en hyresgäst på Kvarngärdet i Uppsala som i tolv och ett halvt års tid bott i en lägenhet med konstaterat höga radonhalter.

Uppsalahem överklagade domen till Svea hovrätt, som i början på november rev upp hovrättens dom och slog fast att Uppsalahem inte behöver ersätta mannen. Bland annat tyckte hovrätten inte att det går att fastslå att den hälsovådliga luften verkligen begränsat hyresgästen i hans boende.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästföreningen har nu överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen. Föreningen  åberopar samma omständigheter och bevis i Högsta domstolen som i tingsrätten och hovrätten.

Ersättningen på 98 000 kronor som Hyresgästföreningen kräver motsvarar en hyresnedsättning på femton procent i månaden under tiden de förhöjda radonvärdena var kända, mellan juni 2004 och november 2011.

I överklagan hänvisar Hyresgästföreningen till tidigare domar där hovrätten dömt till hyresgästens fördel i liknande fall. En dom i Högsta domstolen blir principiellt intressant, eftersom den blir vägledande för hur liknande mål döms i fortsättningen.

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

Hyresgästföreningen företräder även en annan hyresgäst i den radondrabbade fastigheten på Kvarngärdet och kräver att Uppsalahem ska ersätta honom och hans familj med drygt 108 000 kronor.  Föreningen har lämnat in en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt, som har ärendet vilande i väntan på att det ska avgöras i högre instans.

Annons

Det är ännu oklart om Högsta domstolen kommer att pröva fallet.

Läs även

Radondom kan överklagas till högsta instans

Uppsalahem krävs på 100 000 för radon

Annons
Läs ocksåHissar kan bli stående när mobilnäten släcks nerYasir Shah sitter på huk bredvid dottern Zeena Iman med mobilen, som står upp. Han har på sig en bakåtvänd svart keps och en ljusgrå tshirt med tryck. Hon har långt mörkt hår och har på sig en ljusrosa solhatt med en rosa dekoration, en rosa långärmad tröja och mörka byxor med ljust mönster. De står framför en länga hyreshus i tre våningar med sandfärgad putsad fasad. Yasir Shah hade inte koll på att avvecklingen av 3G-nätet och 2G-nätet påverkar porttelefoner.

Radon ger inte automatiskt rätt till lägre hyra

Uppsalahem överklagar radondom

Uppsalahem river radonhus

Läs också Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen Uppsalahems hyror klara efter strandning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.