HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rättvisare hyror till VS-Hus hyresgäster

Västmanland Hyresgästföreningen och VS-hus har kommit överens om nya bruksvärdeshyror i Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta. Totalt omfattas 467 lägenheter i de tre kommunerna.
Foto: Monika Steczkó
VS-Hus och Hyresgästföreningen har gemensamt kommit fram till en rättvisare hyressättning för lägenheterna i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.

VS-Hus, en av Västmanlands största hyresvärdar, har tillsammans med Hyresgästföreningen gått igenom lägenhet för lägenhet i bolagets bestånd och bedömt dem efter parametrar som standard, skick och läge. Tanken är att hyressättningen ska bli mer rättvis och till följd av detta har många hyresgäster fått ändrade hyror.

– Det har varit ett jättejobb att gå igenom alla lägenheter, det har tagit ett år. Det har varit väldigt ojämnt hur lägenheterna har sett ut. Vissa är original från 1950-talet, medan andra är topprustade med nytt kök och badrum.

Läs ocksåJuristen lättade ankar

De flesta hyresgäster har efter genomgången fått någon form av hyreshöjning, medan andra har fått sänkningar.

– Merparten har fått höjningar men ett antal har fått sänkningar. De flesta höjningar är på 5-10 procent, men enstaka lägenheter har fått höjningar på upp till 25 procent. Det handlar om udda lägenheter där man kanske fått badrummet renoverat tidigare, men utan att få någon hyreshöjning, säger Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Enligt bruksvärdesprincipen betalar man mer i hyra om man har renoverat kök och badrum jämfört med den som bor i en lägenhet där ingenting har åtgärdats.

Läs ocksåTusentals hyror granskas i Halmstad

– Ett par hyresgäster har hört av sig och känt sig felaktigt bedömda. Vi ska åka och titta på de lägenheterna i januari. Men förhoppningen är att vi på det stora hela har hyressatt lägenheterna utifrån hur de faktiskt ser ut, säger han.

VS-Hus relation till Hyresgästföreningen har kantats av konflikter.  Mårten Gulin hoppas nu på en vändning.
– Jag hoppas att de årliga hyresförhandlingarna går lättare och jag hoppas även på bättre diskussioner och samarbeten än att vi träffas i hyresnämnden hela tiden.

Hem & Hyra har sökt Liselotte Varnäs, vd för VS-Hus, för en kommentar.

Läs ocksåHyrorna sänks för Köpings kommuns äldreboenden

Läs även

VS-Hus stäms på 5000 kronor per lägenhet
VS-Hus får inte höja hyrorna med 20 procent
Hyresgästföreningen och VS-Hus förhandlar igen
VS-Hus vill ha höjningar på uppåt fem procent efter strandning
Värdarna som är sämst i landet

 

Fakta: Svartlistad hyresvärd

I början på 2017 utsågs VS-Hus till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra. Kritiken gick bland annat ut på att hyresgäster har svårt att få brister åtgärdade och ger VS-hus bottenbetyg i enkäter.

Läs också Varnar för oseriösa hyresvärdar "Man ska uppträda med respekt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.