HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Region norra Skåne tappar ytterligare 12 lokala hyresgästföreningar

Halland Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en kraftig minskning av de lokala hyresgästföreningarna. Nedläggningstrenden fortsätter. I år har ytterligare 12 lokala hyresgästföreningar lagts ned.
Foto: Gry Ellebjerg
Mötesfikandet minskar när allt färre förtroendevalda engagerar sig.

Mellan 2007 och 2017 minskade antalet lokala hyresgästföreningar i region norra Skåne med 120 stycken (läs mer om det här). Kvar blev 79 föreningar. Nu har de lokala hyresgästföreningarna haft sina årsmöten och då har ytterligare 12 föreningar lagts ned. Av dem tillhör 10 norra Skåne och 2 södra Halland. Dessutom har fem registrerats som vilande. Det betyder att de i nuläget inte vet om de kommer att fortsätta eller läggas ned.

Petra Lundh är enhetschef för lokalt utvecklingsarbete, bostadspolitik och kommunikation.
Hon ser de nya siffrorna med försiktig optimism och menar att de är ett tecken på att minskningen planat ut.

Läs ocksåSvårt ragga i Hylte

‒ Om vi jämför med 2016 då region norra Skåne tappade 20 föreningar är detta ett kvitto på att vi går åt rätt håll. Det återstår fortfarande mycket arbete.

Enligt Petra Lundh beror tappet på flera saker. I några fall på att två lokala Hyresgästföreningar går ihop och blir en, att föreningar lagts ned och att husombud tillsatts i dess ställe och att antalet aktivitetsgrupper ökat.

‒ Just nu håller vi på med projektet ”nya aktiva” där vi försöker hitta nya sätt att skapa fler engagerade medlemmar. I höst kommer den gruppen att rapportera sina förslag på lösningar.

Läs ocksåLäget snart akut för gräsrötterna i Halland

 

Läs också "Ge oss gratis medlemskap" Hyresgästföreningen som går mot trenden Rekordmånga lokala hyresgästföreningar läggs ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.