HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rekordlång bostadskö i Lessebo

Kronoberg Idag står 4 400 personer i kö hos Lessebohus. Det är en ökning med över 1000 procent på bara tre år. – Situationen är desperat för många sökande, säger Håkan Bergström, vd på Lessebohus. Det hårda söktrycket beror framför allt på den kraftiga inflyttningen av nyanlända.

Flera av rikets landsbygdskommuner med många lediga bostäder har fått en kraftig inflyttning av nyanlända. Lessebo kommun är en av de vars inflyttning ökat mest i förhållande till befolkningen.

– Det här hade vi aldrig kunnat förutse för några år sedan, säger Håkan Bergström.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Så sent som 2014 stod många lägenheter tomma i Lessebo kommun. Befolkningen minskade och Lessebohus rev till och med gamla lägenheter. I kön stod då 200 till 300 personer. Siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att att kommunen sedan dess ökat sin befolkning mer än dubbelt så mycket som mediankommunen under de senaste fem åren. Trots den nya lagen, som ska ge en jämnare fördelning av nyanlända, ökar antalet sökande i Lessebo. Detta eftersom det fortfarande är tillåtet att bosätta sig på egen hand och det gör många.

Lessebohus har idag en lägenhetsbestånd på 860 lägenheter. Idag står 4 400 aktiva sökanden i deras kö. Men många av dem står också i kö hos andra kommuners bostadsbolag. Dessutom finns det en annan orsak till att kön är extra lång hos Lessebohus. Här får man nämligen stå i kö fast man ännu inte fått de sista fyra siffrorna i personnumret. Det får man inte hos vissa andra kommuner.

Annons

Nu väntar krafttag för Lessebohus. I dagarna tog de beslutet att bygga mellan 20 till 24 nya lägenheter. Inflyttning blir förhoppningsvis under 2018. Visionen är att fortsätta öka beståndet med samma byggtakt de kommande åren framåt.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Den bostadsbrist vi ser idag är katastrofal för de bostadslösa, men också för Sverige som samhälle, säger Håkan Bergström.

 

Annons

 

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt
Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.