Annons

Rekordlång väntan hos Boplats

Västra Götaland Väntetiden för att få en lägenhet via Boplats Göteborg bara växer. Nu krävs i genomsnitt 1 859 dagar, alltså över fem års kötid, för ett förstahandskontrakt i Storgöteborg.
Boplats Göteborg, exteriör
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Antalet lediga lägenheter har minskat hos Boplats Göteborg de senaste åren. Nyligen kunde Hem & Hyra berätta att Göteborgs fyra kommunägda bostadsbolag i fjol lämnade ifrån sig det lägsta antalet lägenheter på tio år till den öppna bostadskön. Det motsvarar en minskning på 30 procent under perioden.

Och det blir bara värre. Visserligen ökar antalet lägenheter som privata värdar väljer att förmedla via Boplats Göteborg. Men det hjälper inte, eftersom allt fler kämpar om kontrakten. Numera krävs nästan dubbelt så många ködagar i snitt för att få teckna ett av de eftertraktade hyreskontrakten, jämfört med för fem år sedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det senaste kvartalet har 1 506 lägenheter hyrts ut via Boplats. De flesta av dem, 1 160 stycken, ligger i Göteborg.

Annons

De som fick skriva kontrakt på en lägenhet i Göteborg hade i genomsnitt väntat drygt 2 000 dagar. Flest antal ködagar krävs hos stadens kommunala hyresvärdar, 2 367. Hos de privata hyresvärdarna var väntetiden i snitt 1 441 dagar.

Väntetiden är något kortare för lägenheter som ligger i angränsande kommuner.

Annons
Läs ocksåSå krymper göteborgarnas chans i könGrafik över antalet lediga lägenheter den senaste tioårsperioden..
Fakta: Det här är Boplats Göteborg
  • Boplats Göteborg är en marknadsplats för bostäder i Göteborgsregionen.
  • Boplats Göteborg ägs av Göteborgs stad, de kommunala hyresvärdarna Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder samt de privata hyresvärdarnas branschorganisation Fastighetsägarna GFR.
Fakta: Väntetid stadsdel för stadsdel

Här hittar du de senaste väntetiderna i Göteborg och Mölndal, stadsdel för stadsdel.

Läs också “De säger att jag måste vänta” Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.