Annons

Renovering i Högsbo kan starta

Göteborg De boendes protester gav ingen juridisk effekt. Nu ger även hovrätten klartecken till Familjebostäders renovering på Spannlandsgatan i Högsbo.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Huset på Spannlandsgatan 10-16 är i stort behov av upprustning. Men hyreshöjningarna som följer i renoveringens spår har väckt protester, bland annat utanför Göteborgs tingsrätt när hyresnämnden tog upp frågan tidigare i år.

Kommunala Familjebostäders förestående upprustning på Spannlandsgatan 10–16 har väckt starka känslor i huset.

Genom Aktionsgruppen Spannlandsgatan har en grupp hyresgäster mobiliserat mot upplägget. De menar att renoveringen höjer standarden och hyrorna på ett orimligt sätt, och att de snuvats på möjligheten att påverka processen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Andra boende välkomnar att hyresvärden äntligen gör något åt det nedgångna huset.

Annons

De nya hyrorna förhandlades med Hyresgästföreningen redan förra våren. Men ett flertal hyresgäster har sedan dess vägrat godkänna renoveringen.

För att få starta arbetet har Familjebostäder därför tvingats söka tillstånd hos hyresnämnden. Klartecknet kom i februari i år, men överklagades av flera boende i huset.

Annons
Läs också”Man kanske inte bara ska lyssna på dem som skriker högst”

Nu står det klart att även hovrätten accepterar Familjebostäders upplägg. Beslutet kan inte överklagas. Det betyder att det inte längre finns några juridiska hinder för att renoveringen ska kunna börja.

Fakta: Renoveringen på Spannlandsgatan
  • Huset på Spannlandsgatan 10–16 rymmer 96 lägenheter. Många står i dagsläget tomma.
  • Huset byggdes 1961 och har inte genomgått någon större renovering sedan dess. Nu behöver stammarna bytas, och huset är i stort behov av upprustning.
  • Den kommunala hyresvärden Familjebostäder vill göra omfattande arbeten, som till viss del kommer att höja standarden: ny fasad med tilläggsisolering, solceller på taket, nytt ventilationssystem, omdragen el, nya helkaklade badrum med klinkergolv, postboxar, nytt låssystem, uppfräschad utemiljö.
  • Hyreshöjningen har förhandlats med Hyresgästföreningen, och slogs först fast till 38 procent. Därefter beslutade Familjebostäders styrelse att sänka nivån till 29 procent. De som redan bor i huset får en intrappning av den nya hyresnivån under sju års tid.
Läs också Hyresgäster hotas av uppsägning efter protest i Högsbo Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt” Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.