HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Renovering i Högsbo kan starta

Göteborg De boendes protester gav ingen juridisk effekt. Nu ger även hovrätten klartecken till Familjebostäders renovering på Spannlandsgatan i Högsbo.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Huset på Spannlandsgatan 10-16 är i stort behov av upprustning. Men hyreshöjningarna som följer i renoveringens spår har väckt protester, bland annat utanför Göteborgs tingsrätt när hyresnämnden tog upp frågan tidigare i år.

Kommunala Familjebostäders förestående upprustning på Spannlandsgatan 10–16 har väckt starka känslor i huset.

Genom Aktionsgruppen Spannlandsgatan har en grupp hyresgäster mobiliserat mot upplägget. De menar att renoveringen höjer standarden och hyrorna på ett orimligt sätt, och att de snuvats på möjligheten att påverka processen.

Läs också”Man kanske inte bara ska lyssna på dem som skriker högst”

Andra boende välkomnar att hyresvärden äntligen gör något åt det nedgångna huset.

De nya hyrorna förhandlades med Hyresgästföreningen redan förra våren. Men ett flertal hyresgäster har sedan dess vägrat godkänna renoveringen.

För att få starta arbetet har Familjebostäder därför tvingats söka tillstånd hos hyresnämnden. Klartecknet kom i februari i år, men överklagades av flera boende i huset.

Läs ocksåHyresgäster hotas av uppsägning efter protest i Högsbo

Nu står det klart att även hovrätten accepterar Familjebostäders upplägg. Beslutet kan inte överklagas. Det betyder att det inte längre finns några juridiska hinder för att renoveringen ska kunna börja.

Fakta: Renoveringen på Spannlandsgatan
  • Huset på Spannlandsgatan 10–16 rymmer 96 lägenheter. Många står i dagsläget tomma.
  • Huset byggdes 1961 och har inte genomgått någon större renovering sedan dess. Nu behöver stammarna bytas, och huset är i stort behov av upprustning.
  • Den kommunala hyresvärden Familjebostäder vill göra omfattande arbeten, som till viss del kommer att höja standarden: ny fasad med tilläggsisolering, solceller på taket, nytt ventilationssystem, omdragen el, nya helkaklade badrum med klinkergolv, postboxar, nytt låssystem, uppfräschad utemiljö.
  • Hyreshöjningen har förhandlats med Hyresgästföreningen, och slogs först fast till 38 procent. Därefter beslutade Familjebostäders styrelse att sänka nivån till 29 procent. De som redan bor i huset får en intrappning av den nya hyresnivån under sju års tid.
Läs också Sjukskrivna Forouzan bodde fyra månader med uppbrutna golv ”Släng inte ut oss som bor här i Hjällbo, vi är inget skräp” Här slipper hyresgästerna höjd hyra vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.