Annons

Revisorer kritiska mot Allokton

Östergötland Revisionsbyrån KPMG som granskat skuldtyngda fastighetsbolaget Alloktons räkenskaper tvivlar på företagets förmåga att fortsätta sin verksamhet. I en så kallad oren revisionsberättelse skriver KPMG bland annat att ”likviditeten inte är säkerställd”.

​Allokton har av bostadsforskare liknats vid ett pyramidspel då man köpt fastigheter för lånade pengar, belånat dem och köpt nya fastigheter. Allokton äger 516 lägenheter i Motala och har även lägenheter i bland annat Linköping, Norrköping och Tranås, samt affärsfastigheter i flera orter. Bolaget undgick med nöd och näppe likvidation vid en extra bolagsstämma i slutet av mars i år.

19 maj har Allokton sin ordinarie bolagsstämma och till den lägger revisorerna på KPMG fram en oren årsredovisning alltså en årsredovisning med kritiska synpunkter. KPMG skriver bland annat:

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

”… vill vi fästa uppmärksamheten på att det av förvaltningsberättelsen framgår att bolaget har upprättat kontrollbalansräkning samt att det pågår arbete med bolagets finansiering. Det framgår också att finansieringen och tillgången på likviditet inte är säkerställd för det innevarande räkenskapsåret. Dessa förhållanden tyder på att det finns väsentlig osäkerhet beträffande finansieringen som kan leda till tvivel om bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet.”

Alloktons vd Anders Wehtje har i ett pressmeddelande som sänts ut i dag inget att invända mot KPMGs kritik och farhågor utan påpekar att de kontrollbalansräkningar som upprättats visade att bolagets egna kapital understeg hälften av bolagets aktiekapital. Därför hölls stämman i mars och där beslöt en majoritet bland aktieägarna att Allokton skulle leva vidare och att dess ledning skulle fortsätta arbeta med att återställa det egna kapitalet.

Annons
Läs också Dåligt betyg för Provinsfastigheter Dålig skötsel av Smultronbacken Stendörren lovar förbättringar i Visättra Skandalhus får ny ägare Bostadsbolag struntar i ventilationen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.