Annons

Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam

Östersund Försäljningen omfattar en stor del av det bestånd Rikshem köpte av allmännyttan för fyra år sedan. Nya ägaren blir en av Nordens största privata fastighetsägare med exklusiva fastigheter och projekt i portföljen.
Foto: Pressbild Rikshem/montage
En av de fastigheter som hänger med i affären med Niam är "Medeltiden 1" med adresserna Järnåldersvägen 1-15.

Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Pensionsförsäkring AB och har bostäder och samhällsfastigheter på orter i hela Sverige.

Rikshem beskriver sig som ”en långsiktig samarbetspartner till kommuner, landsting och statliga myndigheter”. Rikshem etablerade sig i Östersund 2016, särskilt genom den miljardaffär bolaget gjorde med Östersundshem där Rikshem köpte 1 698 lägenheter på ett bräde.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Därmed blev Rikshem en av stadens största privata fastighetsägare.

Idag meddelar bostadsbolaget att man avyttrar en betydande del av sitt bestånd, 13 fastigheter med närmare 900 lägenheter.

Cirka 600 av de lägenheterna kommer från Östersundshems-affären 2016.

Läs också1 698 lägenheter säljs av Östersundshem

Nya ägaren är fastighetsinvesteraren Niam AB.

Niam grundades 1998 och har sedan starten investerat i fastigheter till ett värde överstigande 10,8 miljarder euro med kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxemburg.

Annons

Idag kan Niam titulera sig som en av Nordens största privata fastighetsägare av bostadslägenheter och kontorsfastigheter. Niam har även kontorslokaler i Polen.

Läs också"Rikshem känns tryggt och bra"

Affärsidén är att köpa och utveckla fastigheter, ”för att de ska nå sin fulla potential” enligt beskrivningen på hemsidan.

En del byggprojekt är särskilt spektakulära.

Till exempel ”Näsby Castle Residential Development” där delar av Näsby slott och slottspark i Täby kommun under de närmaste två åren ska förvandlas till flerbostadshus, seniorboende och vårdhem. Ett exklusivt läge nära till flera fritidsaktiviteter som Djursholms golfklubb och en båtklubb. Och 30 minuters pendlingsavstånd till Stockholm.

Vilka intentioner Niam AB har med lägenheterna i Östersund återstår att se. Frågan är ställd till vd Fredrik Jonsson och svar inväntas.

Enligt dagens pressmeddelande kommer bostadsbolaget Rikshem vara en fortsatt aktiv fastighetsägare i Östersund och man har efter affären kvar cirka 2 000 lägenheter i stan. Nyligen färdigställde Rikshem sin första nyproduktion i staden och bolaget ser över möjligheterna att bygga fler lägenheter.

Annons

– Rikshem har ett stort bestånd i Östersund och det kommer vi ha även fortsättningsvis. Vi vill nu fokusera mer på att bygga nya bostäder och samhällsfastigheter i Östersund och på så sätt vara med och bidra till stadens utveckling, säger Anna- Karin Eriksson, regionchef på Rikshem, i pressmeddelandet.

Fredrik Jonsson, som tog över vd-stolen för Niam AB 2017 efter Johan Bergman, kommenterar också nyförvärvet, som är det första på norrländsk mark:

– Östersund är en stad med mycket goda framtidsutsikter. Vi tar över ett välskött bestånd som vi ser fram emot att förvalta och utveckla vidare, säger han i utskicket till media.

Fem av fastigheterna som omfattas av försäljningen ligger i Torvalla, två i Odensala och sex i centrala Östersund.

Rikshem frånträder fastigheterna i månadsskiftet augusti/september 2020.

Fakta: Adresser till de fastigheter som säljs

Timmervägen 1-77
Artillerigatan 4B-C
Stubbvägen 1-5
Skogsbruksvägen 85A-127D
Köpmangatan 34-36
Biblioteksgatan 4A-B
Bergsgatan 17 A-C
Hemvägen 27-57
Järnåldersvägen 1-15
Köpmangatan 40 A-B
Postgränd 4
Jägmästarvägen 1A-23D
Skogvaktarvägen 10A-26D
Ängegatan 10
Stöttingvägen 1-29
Kaptensgatan 5
Bergsgatan 23A-B

Läs också Dubbla hyran efter renovering Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.