HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Rikshem känns tryggt och bra”

Östersund Tio månader har gått sedan Östersundshem sålde 1 698 lägenheter till Rikshem. Många hyresgäster kände stor oro inför ägarbytet. Hem & Hyra frågade några boende hur det känns idag.
Foto: Åsa Eriksson
Carina. "Det var bra att Hyresgästföreningen agerade, men som tur var visade sig bilden man målade upp inte stämma".

Försäljningen av en tredjedel av Östersundshems bestånd väckte stor uppståndelse och motstånd från både hyresgäster och Hyresgästföreningen på orten. Informationsmöten från bostadsbolaget varvades med protestdemonstrationer och upprop.

Hyresgästernas oro för Rikshem som hyresvärd underblåstes av en negativ medial uppmärksamhet där bostadsbolaget kritiserats för att ha chockhöjt hyrorna efter totalrenoveringar.
Nu har en höst och en vinter passerat sedan övertagandet, som till slut röstades igenom i kommunfullmäktige.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Hem & Hyra tog en sväng i kvarteren för att höra hur den nya värden tagits emot.
Den första jag möter är Carina Olsson. Hon bor på Trossgränd på Körfältet och var en av de aktiva motståndarna till fastighetsaffären.

– Jag måste erkänna att jag är glatt överraskad. Redan första intrycket var bra. Jag var väldigt besviken över att Östersundshem skulle sälja och var med i demonstrationerna. Man var rädd och uppskrämd efter allt negativt man fick höra om bolaget och man visste inte hur det skulle bli. Men den bild man målade upp visade sig inte stämma, enligt min erfarenhet hittills, säger hon.

En annan granne kommer förbi, stannar upp och växlar några ord.
Hennes favorit är Rikshemsanställde vaktmästaren Stefan.
– Han är jättetrevlig och finns ofta här omkring och fixar. Då är det enkelt att rådfråga honom om saker. Det känns tryggt och bra.

Läs ocksåKindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Men allt är inte hundra procent. Innan hon fortsätter in i porten tillägger hon:
– Telefontiderna är snålt tilltagna och det är svårt att få parkeringsplats!

Jag lämnar Carina och strövar vidare. Lite längre bort bland de stora huskropparna i tegel är Monica Hagström, 71, just på väg in i tvättstugan. Hon bor på Divisionsgränd.
– Det är inga större förändringar faktiskt. Men informationen kan vara lite knapphändig, som när motorvärmarna skulle tidsinställas, säger hon.

Någon lyxrenovering är hon inte rädd för att det blir.
– Nej, jag har fixat mycket själv. När Östersundshem vägrade byta skåpluckor till exempel bekostade jag det själv istället.
– Jag tror inte kritiken är befogad, men i början var man rädd för att klaga eftersom man hört så mycket negativt om dem, säger Monica.

Läs ocksåGränbybor hotades med uppsägning för sina uteplatser – hyresgästen Fatma: "Kränkande"Uteplatser i Gränby, Uppsala. Hyresgäster hotas med vräkning för partytält, staket, gammalt ogräs m m. Fatma Abu Sultan i halvfigur vänd något åt vänster framför några uteplatser, en rosa husfasad och en cykel- och gångväg omgiven av grönska.

Och hon tycker att Hyresgästföreningen gjorde helt rätt som protesterade.
– Vi blev ju överkörda! Vi hade inget att säga till om.

I Odensala finns det också lägenheter som numera ägs av Rikshem. Där träffar jag Susanne Lundin, 34, som bott i sin lägenhet i ett år.
– Än så länge är det bra, jag har inte haft några problem hittills i alla fall, säger hon.

Läs också Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.