HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rikshem vill rusta upp i Ektorp

Norrköping Rikshem fortsätter rotrenoveringen av sina fastigheter i Norrköping. Näst på tur står kvarteret Planen 4 i Ektorp, där 166 lägenheter nu ska totalrenoveras. Men även nya lägenheter kan komma att byggas på tomten.
Foto: Jakob Kindesjö
Rikshems hyreshus på Ektorpsgatan ska renoveras och får eventuellt en påbyggd sjunde våning.

För en tid sedan inledde Rikshem en större renovering av miljonprogrammet i kvarteret Niten i Hageby. Cirka 350 lägenheter kommer att totalrenoveras de kommande två-tre åren.

Nu startar bolaget ytterligare ett renoveringsprojekt. Det handlar om kvarteret Planen 4 i Ektorp, ett hyreshus med 166 lägenheter som uppfördes 1967.

Läs ocksåStrulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagarKristina Lundgren, i svarta kläder, glasögon och långt hår i en fläta, sitter sedd i profil vid ett stort vitt skrivbord med papper, kalender i läsplatta. I bakgrunden syns flyttkartonger i hörnen. Flytten till seniorboendet blev en besvikelse.

— Vår ambition är att få klart alla förberedelser under 2017 och att kunna starta arbetet i januari 2018, säger Fredrik Edlund, regionchef på Rikshem.

Enligt bolaget handlar det om att göra samma typ av renovering som i Niten, där i princip allt utom stommarna byts ut i huset. En standardhöjning med nya kök, badrum och ytskikt innebär att hyrorna kommer att höjas. Troligen till samma nivåer som de renoverade lägenheterna i Hageby.

— Man ska ha respekt för att det blir en hyresökning men den tendens som vi ser är att många vill ha renoverat och många är beredda att betala för att bo bra. I Niten har vi sett att det finns en enormt hög efterfrågan på nyrenoverade lägenheter, säger Fredrik Edlund.

Annons
Läs ocksåÄr du länge i källaren - då kan larmet gå

I Niten innebär renoveringen en hyreshöjning på cirka 50 procent. De nya hyrorna i Planen är dock inte färdigförhandlade med Hyresgästföreningen.

— Föreningens ambition är att hålla nere hyresnivåerna så mycket som möjligt och att man som hyresgäst betalar för rätt saker. Samtidigt är det en kraftig renovering där man uppdaterar till dagens standard. Det är ett dilemma för oss för det finns många som också önskar att få renoverat, säger Anita A:son Landegren, ordförande för Hyresgästföreningen i Norrköping.

Utöver upprustningen har Rikshem planer på att bygga nya lägenheter i kvarteret. Bland annat genom att eventuellt bygga på en våning på  sexvåningshuset. Men Rikshems önskemål om tillbyggnaden har krävt många turer hos kommunen.

Läs ocksåHyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"Erik Lindgren vid sitt tidigare lägenhetshus i Gottsunda i Uppsala. Erik bestred sin flytträkning som han tyckte var märklig och inte ville betala.

— Vi hoppas på att få ett besked i närtid. Det här våningsplanet är i dag inrett som en vind, men där vi vill ta upp fönster och göra vissa tillbyggnader. Det skulle bli en fantastisk tillgång i huset med bostäder där, säger Fredrik Edlund.

Annons

Även planer på ytterligare nyproduktion finns i området. På hörntomten vid Ektorpsgatan och Skarphagsleden vill Rikshem uppföra totalt 100 nya hyreslägenheter i form av flera huskroppar. Ett ärende som nu ligger för detaljplaneändring.

— Om allt går vägen så är tanken att dra igång det något efter rotrenoveringen och köra båda projekten samtidigt, säger Fredrik Edlund på Rikshem.

 

Läs också Rikshem vill ha tusentals kronor för fuktskadade köksluckor – trots att Javed felanmälde Gränbybor hotades med uppsägning för sina uteplatser – hyresgästen Fatma: "Kränkande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.