Annons

Så undviker du dyr flyttnota

Tips & Råd Sköt om lägenheten och låt bli galna renoveringar. I annat fall kan värden begära rejäl ersättning den dag du flyttar ut.

Som hyresgäst har du laglig rätt att sätta personlig prägel på ditt hem, och det utan att be värden om lov. Du kan alltså måla om, tapetsera, installera diskmaskin och liknande. Samtidigt kan dina insatser få värden att sätta sig på tvären den dag du ska flytta.

Har du inte tagit hand om din bostad ordentligt eller renoverat slarvigt kan värden begära att du återställer lägenheten eller betalar för det som måste åtgärdas.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Att värden kräver ersättning vid flytt är vanligt. Bland annat för skador som uppstått under hyrestiden. I de fallen blir det ofta diskussioner om vad som egentligen menas med normalt och onormalt slitage.

Ersättningskrav kan du även få om något saknas i lägenheten, exempelvis om du har tagit bort en garderob för att skapa större boyta.

Annons

– Om du inte har garderoben kvar och kan ställa tillbaka den måste du betala. Däremot behöver du inte stå till svars för sådant som har förbättrats. Har du fixat nya köksluckor som höjer lägenhetens bruksvärde behöver du inte betala, säger Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Läs ocksåVad får du fixa hemma - läs juristens svar

Ytterligare en grund till krav är när din inredningsstil är för extrem. Visserligen är det fritt fram för både udda väggfärger och spexiga fondväggar – så länge du bor kvar. Men om lägenheten därefter inte är i uthyrningsbart skick kan dina unika val stå dig dyrt.

– Därför är det klokt att fundera över färg- och mönsterval. Se också till att själva arbetet blir fackmannamässigt utfört, säger Suzan Rasul.

Om du vill slippa betala ska du även låta bli att ta bort mellanväggar och ge dig på den fasta inredningen utan värdens tillstånd. Bra att veta är också att det du eventuellt ska betala beräknas efter åldersavdrag på det som skadats eller saknas. Om hatthyllan du slängde sjöng på sista versen behöver du alltså inte betala för en helt ny, utan endast för värdet som återstår.

Annons
Läs ocksåOnormalt med klotter och klös

– Och det är alltid värden som har bevisbördan, och eventuella krav måste ställas senast två år efter att du flyttat. Kom också ihåg att du inte behöver stå för skador som uppkommit av rena olyckshändelser, säger Suzan Rasul.

Klicka här för att se en kort film om vad du ska tänka på när du flyttar.

Läs också Glöm inte flyttstädningen Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.