Annons

Riskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Falkenberg Värden vill vräka hyresgästen för att han matar fåglar. Grannarna klagar på måsar och risk för skadedjur. Själv säger hyresgästen att han bara vill ha någon att bry sig om.
Foto: Pixabay

Enligt hyresvärden är det många grannar som klagar på oväsen, nedsmutsning och de är rädda för att fågelmatningen lockar till sig skadedjur. Hyresgästen har flera gånger fått så kallade rättelseanmälningar om att upphöra med fågelmatningen.

Konflikten har pågått ett tag. Förra året var ärendet uppe i hyresnämnden. Värden hade vänt sig dit för att tvinga hyresgästen att flytta.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden i Göteborg gick dock på hyresgästens linje. De menade att värden inte hade bevisat vad som påstods. Att visa att grannar klagar räckte inte. Under förhandlingen berättade också hyresgästen att han slutat mata måsar, att lägga mat på marken och han har skaffat fågelmatare som han hängt upp. Han ville dock fortsätta mata småfåglar, kråkor och kajor. Lägenheten har små uteplatser på fram och baksidan.

Överklagat till Svea hovrätt

Värden ger sig inte utan har nu överklagat till Svea hovrätt som kommer att ta upp ärendet i mitten av maj.

Annons

För hyresgästen är det inget alternativ att sluta mata fåglar.
– Jag tycker synd om fåglarna – om det är kallt och de är hungriga. Jag är djurvän och behöver också nån att bry mig om och det aktiverar mig – håller mig uppe.

Läs ocksåStörande fågelljud gick till rätten – nu är de kvittEn tvådelad bild som visar färgglad fågel och ett fönster med texten "hyres- och arrendenämnd".

Han säger att han gjort förbättringar, som att ha tak över en utfodringsplats för att hålla måsar borta. Dessutom har han varit sjuk och blivit handikappad. Han kan inte längre mata fåglarna som han tidigare gjort.

I sin överklagan till Svea hovrätt skriver värden att de nu har bevis för att matningen dragit till sig möss och att det inte handlar om matning av fåglar ”såsom gemene man matar fåglar”. Utan det har skett i mycket större omfattning.

Annons

”Saker blir nedbajsade”

Hyresvärden skriver också till nämnden att om det behövs under kommande förhandling har de ett vittne. En granne kan berätta om oväsendet som stör sömn och om att saker blir nedbajsade om de står ute.

Hyresgästen själv hoppas på att också hovrättens beslut går hans väg.
– Jag vill bo kvar och jag tror med guds hjälp att jag ska få det.

Läs också Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.