HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rödgröna ökar överföringen

Gävle Gävles rödgröna budget vann i fullmäktige och för Gavlegårdarnas del betyder det att ytterligare 6 miljoner kronor ska överföras till kommunen. Hyresgästföreningen är kritisk och bostadsföretagets liberale ordförande talar om budgetrevideringar.
Foto: Lena Mattsson
Gavlegårdarna ska överföra ytterligare 6 miljoner kronor till kommunen. Bostadsföretaget ska också bygga fler trygghetsboenden och finansiera trygghetsvärdar. (Arkivbild från Tickselbo i Sätra.)

Det politiska läget i kommunfullmäktige i Gävle är inte enkelt. När den nya budgeten skulle tas valde Sverigedemokraterna att lägga ned sina röster och då vann det rödgröna budgetförslaget, från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, över Allianspartiernas. Kommunalråden från Alliansen får alltså inte styra med sin egen budget.

Vinstöverföringen från Gavlegårdarna har hittills varit 10 miljoner kronor per år som ska gå till bostadssociala projekt i kommunen. Nu ökas överföringen med 60 procent till 16 miljoner per år.

Läs ocksåKlart med hemlig köpare i Gävle

Utslaget per antalet hyresgäster blir det en hundralapp i månaden i vad som Hyresgästföreningen kallar en extra kommunalskatt. Hyresgästföreningen menar att de satsningar som ska göras för de extra pengarna, fältassistenter, bibliotekssatsningar och trygghetsvärdar, ska betalas av alla och inte bara av hyresgästerna hos det kommunala bostadsföretaget.

Att avkastningskravet sänkts från fem till fyra procent ser föreningen dock som en seger:

– Det är en seger för oss, vi har drivit frågan i flera år. Kanske har politikerna nu insett att Gavlegårdarna är en allmännytta och inget annat, säger förhandlingsledare Owe Hellberg.

Läs ocksåMiljonregn över Dalahyresgäster

Per-Åke Fredriksson, (L), är ordförande i Gavlegårdarna sedan Allianspartierna tog över i kommunen för ett drygt år sedan. Han poängterar att det är kommunfullmäktige som beslutar om bostadsföretagets ekonomi och att hans uppgift är att besluten verkställs:

– Det som är viktigt med de extra överföringarna är att de verkligen används på ett bra och klokt sätt inom det bostadssociala området.

Per-Åke Fredriksson säger också att det efter sommaren kommer att bli diskussioner över blockgränserna om kommunens ekonomi men att det är oklart om även Gavlegårdarna kommer att tas upp där:

Läs ocksåLinn är ny ordförande för Hyresgästföreningen i Västerås

– Det blir säkert en del revideringar av budgeten, det brukar det bli. Vissa förutsättningar ändras ju över tid, skatteunderlaget i kommunen till exempel. Men om Gavlegårdarna påverkas är oklart.

Andra uppdrag till Gavlegårdarna i den nya budgeten är bland annat att det byggs 60 lägenheter under de närmaste två åren för socialtjänstens behov och ytterligare två trygghetsboenden i kommunen med särskilt fokus på Bergby, Forsbacka och Hedesunda.

Gavlegårdarna ska också verka för att vid ytterligare försäljningar av lägenheter ska de nya ägarna även bidra till nyproduktion. Fler bostäder ska också byggas i trä och därför ska en träbyggnadsstrategi tas fram.

Läs också Linnéa vann en månadshyra Ingen jätteaffär i Halmstad mellan HFAB och Tornet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.