HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rökstopp hos hyresvärd i Motala

Motala Nu får hyresgäster hos Platen fimpa, åtminstone hemma. Hyresvärden har infört totalt rökförbud i alla sina fastigheter, även i lägenheterna. Men värden anser själv att regeln är tandlös.
Foto: Jenny Knutsson
Els-Britt Anderpalm tycker att rökare måste visa hänsyn.

I samband med att den nya tobakslagen trädde i kraft 1 juli så valde Platen att gå ett steg längre. Medan lagen numera förbjuder rökning på allmänna platser som busshållplatser, lekplatser och utanför trappuppgångar så förbjuder Motalas största hyresvärd sina hyresgäster även att röka i lägenheterna och på uteplatser och balkonger.

– Vi har diskuterat det här länge och tycker att det är ett bra läge att göra det nu, säger kommunala Bostadsstiftelsen Platens vd Lars Åke Landén.

Läs ocksåBjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Sedan 1 juli står rökförbudet inskrivet i hyresvärdens ordningsregler. Bland de hyresgäster som Hem & Hyra pratat med går åsikterna i sär. Gulli Hjälte som hyr en lägenhet på Ekön av Platen är inte själv rökare men reagerar ändå kraftigt när hon får höra talas om de nya reglerna.

– Jag tycker att det har blivit en hetsjakt på rökare. Var ska de få vara någonstans?

Hon tycker inte att värden ska lägga sig i vad en enskild hyresgäst gör i sin bostad.

Läs också"I bästa fall har vi varit fångna i lägenheten när hissen stått still"

Men Els-Britt Anderpalm, som själv är rökare, är mer förstående.

– Jag tycker att det är rätt. Det kostar så mycket med sanering och risken är att alla hyresgäster får vara med och betala, det blir fel. Är du rökare så ska du ta hänsyn till alla andra och det gör jag, säger hon.

Lars Åke Landén nämner också kostnaderna som ett av skälen bakom beslutet.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

– Om lägenheten måste renoveras på grund av att du rökt inomhus så kan du bli ersättningsskyldig.

Däremot kan han inte redogöra för hur ofta Platen debiterar hyresgäster, eller vilka belopp det kan handla om.

– Vi redovisar det inte på det sättet. Men det förekommer, säger han.

Vad händer om ni upptäcker att en hyresgäst bryter mot förbudet?

– Ingenting. Det finns än så länge ingen lag som säger att du inte får röka hemma. Men i och med att vi skriver in det i ordningsreglerna så blir det ett diskussionsämne vid genomgången som vi har vid inflyttning, precis som vi pratar om att det är viktigt att ha hemförsäkring, säger Lars Åke Landén.

Men även om han konstaterar att förbudet juridiskt sett är tandlöst så tycker han att Platen har gjort ett viktigt ställningstagande.

– Vi har uttryckt vår vilja och vi hoppas att så många som möjligt respekterar den.

Ingrid Buskas, regionjurist på Hyresgästföreningen, delar hyresvärdens egen uppfattning om att det i praktiken kan vara svårt att vidta åtgärder mot rökande hyresgäster.

– Den praxis som finns säger än så länge att man får röka i sin bostad.

Däremot, varnar hon, finns det alltid en risk att få betala för renovering om lägenheten anses ha tagit skada av rökningen.

– Det är inte jättevanligt men det förekommer att hyresgäster hör av sig och har fått en faktura efter avflyttning, säger Ingrid Buskas.

Hon betonar att man som hyresgäst bör följa de ordningsregler som hyresvärden sätter upp.

– Men jag kan tycka att det är väl hårt att formulera det som ett förbud med tanke på hur lagstiftning och praxis ser ut.

Fakta: Nya ordningsregler

Så här står det i Platens ordningsregler:
Bostadsstiftelsen Platens vision är att skapa rökfria fastigheter och bostadsområden och vi inför från och med 1 juli 2019 ett generellt rökförbud i alla utrymmen i våra fastigheter.

Läs också Blötberget: Petras hål i taket kan bli ett fall för Högsta domstolen – "har missförstått alltihopa" Barbro bor i Strömstads skamfläck – "Tvångsförvaltning enda lösningen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.