Annons

Ronnebyhus höjer hyran med 2 procent

Ronneby Nu är Ronnebyhus hyror för nästa år klara. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen har parterna kunnat enas om en höjning med 2 procent.

Den överenskomna hyreshöjningen är nära en halvering av Ronnebyhus utgångsbud på 3,9 procent.

– Om man tittar på vårt yrkande fick vi gehör för vissa saker men inte andra. Men att öka underhållsposterna var alla överens om, säger Ronnebyhus vd Sven-Olof Klasson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Enligt mitt sätt att se det är det väl en halv procent för högt, men de begärde ju nära 4 procent, så man får väl vara någotsånär nöjd. Men i de här tiderna så är varje hundralapp mycket för vissa människor, säger Ingvar Harrsjö som ingår i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Till största delen kommer hyreshöjningen att bekosta underhåll som kommer att göras under året. Men Ronnebyhus har också andra kostnader. Under årets andra halva kommer till exempel tre hus på Almvägen i Kallinge att rivas.

Annons

– De har sålt fastigheter med en förtjänst på 8–9 miljoner, då får de väl lägga 5 miljoner på att riva de där husen. Vi har betalat för tomma lägenheter, då tycker inte jag att vi ska betala för att riva dem också, säger Ingvar Harrsjö.

Läs ocksåFamiljedag med skata i fokus

– Rivningarna innebär minskade driftskostnader. Hyresgästföreningen är gärna med och räknar på minskade driftskostnader, däremot vill man inte vara med och betala rivningarna och det är där ekvationen inte går ihop, säger Sven-Olof Klasson.

Eftersom bostadsbolaget inte får något tillskott från kommunen får de därför försöka hitta pengar till rivningarna på annat sätt. För även om de har lägre kostnader än många andra bostadsbolag är de många outhyrda lägenheterna på ekonomin.

Annons

– Om inte hyresgästerna är med och hjälper till i detta så är det en fullt framkomlig väg att sälja fler hus. Men det är ingen önskvärd lösning ur vårt perspektiv. Inte hyresgästernas heller, de vill ha oss kvar som hyresvärd, säger Sven-Olof Klasson.

Läs ocksåRonnebyhus höjer hyran i februari

Hyreshöjningen motsvarar en höjning med 100–115 kronor i månaden för en normal trerumslägenhet.

Fakta: Nya hyror i Blekinge 2013

Bostadsbolagens yrkanden inför förhandlingarna presenteras inom parentes.

Sölvesborgshem: 1,5 % (2,8)

Fastighetsägarna i Karlskrona: 1,57 % (2,97)

Karlshamnsbostäder: 2 % (-)

Ronnebyhus: 2 % (3,9)

Läs också Lotten avgör i Ronneby Ägarbyte i Ronneby Katt kidnappad i Ronneby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.