Annons

S lovar 50 000 nya bostäder i Stockholm

Stockholm Dubbelt så många bostäder ska byggas nästa mandatperiod, om socialdemokraterna vinner valet. Av dessa riktas en stor del till unga: 11 000 ska vara ettor och tvåor och 3 000 studentbostäder. – Bostadskrisen i Stockholmsregionen hotar tillväxten och på sikt riskerar den att hämma den ekonomiska utvecklingen i hela landet, sa Carin Jämtin, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm.

​Befolkningen i Stockholmsregionen ökar och passerade nyss tvåmiljonersstrecket. Men antalet bostäder har inte ökat i samma takt. Under åren de senaste fyra åren har bara 27 000 bostäder byggts i länet. 

– Det är alldeles otillräckligt, konstaterade Anders Lago, kommunalråd (S) i Södertälje, när den socialdemokratiska rapporten om bostadsbristen presenterades.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Där kommer man nästa mandatperiod bygga 4 000 nya bostäder, om socialdemokraterna får fortsätta regera.

Annons

– Vi har många hyresrätter och behöver komplettera med bostadsrätter och villor. Andra kommuner i länet saknar hyresrätter. Jag kan bli förvånad över att vissa kommunpolitiker inte tar sitt ansvar där, sa Anders Lago.

Problemen med bostadsbristen visar sig i att det är svårare för företag att anställa, studenter tvingas tacka nej till studieplatser och trångboddheten ökar.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

– Den som byggt flest hyresrätter per invånare är Sigtuna. Där har man haft tummen i ögat på byggherrarna och sett till att det byggts. Att bygga i Stockholm är attraktivt, byggherrar vill bygga. Vi måste bli bättre på att ta fram detaljplaner och arbeta med markpolitiken, sa Carin Jämtin.

Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.