Annons

Så långa är kötiderna för hyresrätt i Stockholm

Stockholm Kötiderna för en hyresrätt skiljer sig kraftigt runt om i länet. Katarina Brammes tolv år i bostadskön räckte till en fyra i Hammarby Sjöstad. Hem & Hyra listar länets kommuner.

–Det är mycket slump känns det som, jag gick inte ens på visningen. Jag trodde inte jag skulle få den. Helt plötsligt ringde de och erbjöd mig lägenheten, säger Katarina Bramme.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Marika Nordström, marknadschef på Stockholm stads bostadsförmedling berättar att de flesta som söker lägenhet vill ha närhet till t-centralen, både i restid och avstånd. Närhet till grönområden, service, kommunikationer, är andra saker som påverkar. 

–Man ska vara väldigt aktiv när man söker hos oss. En hög hyra kan minska kötiden. Titta lite bredare över hela regionen. Har du råd, så är det kortare kötid på nyproduktion. Det finns även många hyresvärdar som förmedlar själva, säger Marika Nordström.

Antal köande har ökat stadigt hos Bostadsförmedlingen och i dag står drygt 400 000 människor i kö. Men Marika Nordström poängterar att det endast är 65 00 som är aktivt sökande. 

Annons
Läs ocksåPeter nekades drömlägenhet – Bostadsförmedlingen drog tillbaka annonsenPeter hade tackat ja till en lägenhet med 3,5 rum på Sankt Paulsgatan på Södermalm i Stockholm. Men sedan fick han veta att han som egenföretagare inte kunde bli godkänd som hyresgäst.

– Vi har också inlett fler samarbeten med andra kommuner, och är övertygade om att det underlättar sökandet. I dag förmedlar vi lägenheter i 21 av länets 26 kommuner och förmedlar bostäder inom hela regionen, säger Marika Nordström. 

 Borde inte kön bara vara öppen för de som står utan bostad ?

– Jag förstår att frågan kommer upp. Vi tycker att alla ska kunna köa sig till en bostad, det känns viktigt. Vem är i mest och omedelbart behov av bostad? Det finns risk för svåra bedömningar med mycket godtycke, säger Marika Nordström.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Katarina Bramme flyttar från Söder till Hammarby Sjöstad i oktober och har redan börjat packa ihop sina tillhörigheter.

Annons

–Det ska bli skönt att komma ifrån innerstaden lite, få lite frisk luft. Visst var hyran ganska hög, 13 000 kronor, men min son ska börja betala hyra nu när han gått ut gymnasiet. 

 

Kommun Kötid
Haninge 5,2 år
Solna 11,5 år
Sollentuna 6,4 år
Botkyrka 6,3 år
Sundbyberg 10,5 år
Lidingö 6,2 år
Nacka 6,3 år
Järfälla 6,9 år
Huddinge 6,9 år
Södertälje 3,8 år
Vaxholm 6,5 år
Täby 4,2 år
Upplands Väsby 6,2 år
Stockholm stad 8,7 år
Stadsdelar Kötid
Husby 6,7 år
Tensta 5,8 år
Rinkeby 5,8 år
Hässelby Strand  6,7 år
Blackeberg  7,4 år
Traneberg  10,8 år
Abrahamsberg  12,4 år
Kungsholmen 17 år
Vasastaden  16,1 år
Norrmalm  12,1 år
Ladugårdsgärdet 14 år
Södermalm 16,2 år
Södra Hammarbyhamnen 8,9 år
Liljeholmen 9,8 år
Aspudden 15,5 år
Årsta 10,5 år
Hammarbyhöjden 10,7 år
Skarpnäck 9,1 år
Bagarmossen 9,2 år
Gubbängen 8,9 år
Högdalen  7,8 år
Rågsved  6,3 år
Solberga  8,6 år
Skärholmen  8 år
Bredäng 7,9 år
Vårberg 7,3 år
Kärrtorp 10,5 år
Beckomberga  6 år

Läs också Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn Lång väntan på lägenhet - inte bara i storstan: Här är orten där halva befolkningen bostads-köar Sollentunabo fick lägenhet efter 16 dagar i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.