Annons

Så långa är kötiderna till de mest populära adresserna – Elin väntade i 15 år

Dalarna 37 år i Örebro. 30 i Eskilstuna. Vi har undersökt kötiderna på några av de mest populära adresserna i Mellansverige. Hyresgästen Elin Skaring stod i kö i 15 och ett halvt år för att få drömboendet i Falun.
En blond kvinna i halsduk och jacka står framför en tall och hyreshus.
Foto: Anna Rytterbrant
Elin Skaring är ett riktigt köproffs. Hon ställde sig i kö när hon fyllt 18 år. Totalt 8 497 poäng senare (15,5 år) gav det henne och familjen chans att flytta från Stockholmsstressen, hem till barndomsstaden Falun och in på en av kommunala hyresvärden Kopparstadens mest attraktiva adresser.

Elin Skaring kan tacka sitt yngre jag för lägenheten hon och familjen kunde flytta till i somras. Hon är född och uppvuxen i Falun och ställde sig i Kopparstadens bostadskö samma år hon fyllt 18.

– Jag hade en klok lärare i gymnasiet som sa att man skulle ställa sig i bostadsköer och det rådet lydde jag för jag ställde mig i flera köer i olika städer, säger Elin Skaring.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu är hon 34 år och kunde med hjälp av ködagarna ta med sig sin man och två barn och fly stressen i Stockholm och flytta rakt in i ett av Faluns mest attraktiva bostadsområden 2021: Galgberget med en kötid på 15 år.

Galgberget ligger tillsammans med området Britsvarvet i topp med längst kötider i Falun.
– Galgberget är bra för barn. Det har många bilfria områden. Det är nära till centrum och det finns butiker, skola, elljusspår och golfbana här, säger Elin.

Hem & Hyra har begärt ut köstatistik för de fyra största kommunala hyresvärdarna i länen Dalarna, Sörmland, Värmland och Örebro.

Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

Extremen är Örebrobostäders område Grönsångaregatan där det krävs hisnande 37 års kötid för att få bo. Kötiden startar alltså redan innan Elin Skaring var född.
– Grönsångaregatan är lite av en udda fågel i beståndet. Det är en slags
boförening där hyresgästerna sköter mycket själva och hyrorna är lite lägre än normalt, säger Karin Blaxmo som är uthyrningschef på Örebrobostäder.

Även Eskilstuna har ett område som sticker ut: Strigeln. Kötiden 2021 ligger på hela 30 år. Men Stringeln är ett 65-plusboende där du alltså inte kan skriva kontrakt om du är yngre än 65, vilket gör att hyresgäster kan hinna samla på sig poäng innan de ens får bo där.

Annons

Men det är inte hela förklaringen, populariteten består även i de relativt låga hyrorna samt närheten till centrum och Eskilstunaån.

Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.
grafik med bilder på Bröderna Herrey, Pernilla Wiberg och Christer Fuglesang
Det här året borde du ställt dig i kö för att få bo på den mest populära adressen

Då, back in the days 2006, när Elin ställde sig i kö hade hon egentligen ingen tanke på att bo kvar i Falun.
– Jag tänkte att någon gång kanske jag flyttar tillbaka. Och eftersom man bara behöver logga in en gång per år för att behålla sin köplats och till och med få ett påminnelsemejl har det inte varit betungande. Man ser ju att poängen växer och då känns det dumt att göra sig av med dem, säger hon.

”En slags hausse-effekt”

Att det blir långa köer till vissa adresser tror Karin Blaxmo på Öbo beror både på dem som redan bor där och de som köar: få flyttar därifrån och många vill flytta dit.
– I de mest populära områdena kan det skapas en slags ”hausse-effekt”, säger hon.

När Elin och hennes familj väl bestämt sig för att lämna Stockholm, kunde allt gå ganska snabbt tack vare att Elin ställt sig i bostadskö som tonåring. När det kom ut tre lägenheter i området samtidigt, gjorde hon intresseanmälningar på alla tre. Sedan var det bara att vänta.

Kortast kö i Karlstad

Bland de fyra undersökta allmännyttorna, har Karlstads bostads AB kortast kötid för den som vill bo i något av bolagens mest attraktiva område. KBAB:s mest populära områden, Norrstrand och Viken, som bägge kräver lite över åtta års kötid. Det kan jämföras med Örebro där snittet på hela beståndet ligger på just åtta år.

– Problemen med kösystem är att det inte tar hänsyn till vem som egentligen har störst behov av en lägenhet, säger Liselotte Perbo som är hyreschef på K-fast i Eskilstuna.

Annons
En blond kvinna i halsduk och jacka står framför hyreshus.
15 år i kö gav Elin drömboendet.

”Vet aldrig var man hamnar”

Det visade sig att poängen som Elin samlat på sig var så höga att familjen kunde välja vilken av de tre lägenheterna de ville bo i.

– Vi tog den största. Jag kommer att arbeta mycket hemifrån och nu fick vi ett extra rum som kontor och gästrum.

Och även om det lite planlösa köandet ibland sägs göra det svårare för värdarna att planera framtiden, kommer Elin inte gå ur de tre köer på olika platser i landet som hon ställde sig i som ung och fortfarande står kvar i.

– Är det någonting jag lärt mig så är det att man aldrig riktigt vet var man hamnar eller när. Det är otroligt mycket lättare att flytta om det är enkelt att få bostad och då är det klokt att samla poäng för att få en bostad.

Fakta: De här hände också när kön startade för populära adresser

37 år i kö
1984: OS i Sarajevo, Bröderna Herreys vinner Eurovision och Apple Macintoshdatorn lanseras. Du måste ställa dig i kö för att kunna flytta in på Grönsångaregatan i Örebro 2021.

30 år i kö
1991: Pernilla Wiberg blir världsmästare i storslalom, Carola vinner med Fångad av en stormvind i Eurovision, Gulfkriget bryter ut. Du måste ställa dig i kö för att kunna flytta till Stringeln i Eskistuna 2021.

19 år i kö
2002: du måste ställa dig i kö för att kunna flytta till Strövaren i Eskilstuna 2021.

15 år i kö
2006: OS i Turin, Lordi vinner Eurovision, Christer Fuglesang blir förste svensk i rymden. Elin Skaring ställer sig i bostadskö. Du måste ställa dig i kö för att kunna flytta till Galgberget eller Britsvarvet i Falun 2021.

14 år i kö
2007: Du måste ställa dig i kö för att kunna flytta till Lillån i Örebro 2021.

11 år i kö
2010: Du måste ställa dig i kö för att kunna flytta till Atrium i Eskilstuna och till Apelvägen i Örebro 2021.

8 år i kö
2013: Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill gifter sig, Nelson Mandela dör, Eurovision hålls i Malmö och Danmark vinner. Du måste ställa dig i kö för att kunna flytta till Norrstrand eller Viken i Karlstad 2021

Fakta: Så gjorde vi

• Vi bad de största kommunala hyresvärdarna i fyra län om siffror för vilka områden som kräver mest köpoäng.
• Siffrorna gäller 2021.
• Vi har dock tittat tre år tillbaka för att säkerställa att området även är populärt över tid.
• Alla värdarna ger en poäng per dag i kötid, utom Kopparstaden i Falun som ger 1,5 poäng per dag.

Läs också Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.