Annons

Så mycket kostar parkering med motorvärmare i Norrland

Jämtland Avgiften för en parkering med motorvärmare i Norrland varierar mellan 60 och 488 kronor. Skillnaderna är stora, eftersom allmännyttorna kan sätta vilket pris de vill. Se hela listan för Norrland här!
Foto: Åsa Eriksson
Lockpris. – Välkomna hit! Vi har Norrlands mest prisvärda parkering, säger förvaltare Jessica Oderstål.

Uthyrningsreglerna för att hyra en parkeringsplats är inte detsamma som för en bostad. Det finns ingen lag som säger att fastighetsägaren är tvungen att förhandla om hyran för en parkering, därför kan de sätta ­vilket pris de vill.

Hem & Hyra har undersökt hur ­mycket en enkel parkeringsplats med motorvärmare kostar i de olika ­allmännyttorna i Norrland. Billigaste och dyraste. Vi har även tittat på den genomsnittliga elkostnaden i kommunerna, vilket kan påverka prisbilden ­eftersom elen oftast ingår i hyran. Klicka här för att se hela listan.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Kartläggningen för Jämtland och ­Västernorrland visar att bostadsbolagens hyror för en parkeringsplats inklusive el kan vara dubbelt så hög bara några mil bort. Som Östersund och grannkommunen Bräcke där ­hyran för den billigaste p-platsen är 300 ­respektive 150 kronor.

Bräcke har dessutom dyrare el i sin stolpe än Östersund. 240 öre/kWh ­respektive 199 öre/kWh. En skillnad på ungefär 12 kronor i månaden per bil om man använder motorvärmaren två timmar dagligen.

Ni tar dubbelt mer än grannkommunen och är efter Mitthem dyrast i södra Norrland gällande parkering med el, Sandra Lundqvist, uthyrningsansvarig på Östersundshem.
– Jaså? Det var intressant. Vi trodde att vi var billiga! Vi gjorde en marknadsundersökning i fjol som visade att vi låg ”för lågt” marknadsmässigt jämfört med andra fastighetsägare i stan. Så vi höjde avgiften med femtio kronor nu i juni.

Annons
Läs ocksåNatalie vägrade betala för gamla skador i lägenhetenBänkskiva

Hem & Hyras undersökning visar ­tydligt att städer som Sundsvall och Örnsköldsvik i Västernorrland och Östersund i Jämtland ligger betydligt högre i hyra jämfört med de mindre tätorterna.
Varför ligger ni så högt i pris i Östersund?
– Det är huggsexa här i stan efter p-platser eftersom det inte finns tillräckligt många och då går priserna upp helt enkelt.

I Åsele finns det gott om ­gratis ­parkeringsplatser. För att få ­p-rutorna uthyrda bjuder Åselehus på avgiften under sommarhalvåret.
Som storstadsbo kan man bli lätt förvirrad när man som bilist kommer till Åsele och vill ställa bort bilen för en stund. Det finns nämligen väldigt få ­hänvisningar var man får stå parkerad. Men svaret är enkelt.
– Ja, här kan man ställa sig lite överallt och hur som helst, säger Jessica Oderstål, förvaltare på kommunalägda ­bostadsbolaget Åselehus.

Fantastiskt! Kan man tycka. Men det kan också innebära vissa problem.
– En del ställer sig på gräsmattor och på andra mindre lämpliga platser i bostadsområdena. Får att få lite ­ordning ser vi hellre att de hyr en fast plats att stå på, säger Oderstål.
Men priset måste vara det rätta för att hyresgästerna ska vilja betala för ­parkeringsplatsen när de lika gärna kan ställa sig gratis längs med gatan.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

För en parkering inklusive el under vinterhalvåret tar Åselehus 120 kronor i månaden.
– Det är tillgången till uttag för motorvärmare som är avgörande såklart, men ­eftersom det bara nyttjas på vintern så var det många som sa upp sin plats ­under sommaren för att slippa betala.

Annons

Och för att behålla kunderna ­bestämde man helt enkelt att ­parkeringen skulle vara avgiftsfri ­under sommarhalvåret.
– Då tycker folk att det är värt ­pengarna de betalar på vintern.

När höjde ni avgiften senast?
– Det var väl en fyra år sedan. Och vi har faktiskt diskuterat om vi ska höja den nu så vi inte går back. Vi betalar ju för elen och den har blivit dyrare.

Blir det en chockhöjning då?
– Ha ha! Nä, knappast! Särskilt inte nu när vi får så fin reklam att vara billigast i Norrland!

Fakta: Kartläggningen
  • Listan visar Norrlands allmännyttors prislista över billigaste och dyraste parkeringen med motorvärmarstolpe.
  • Enkäten gjordes i december 2018.
    Kostnad för el påverkar hyran direkt eller indirekt.
  • Till höger i tabellen listas elpriset i kommunerna uttryckt som öre/kWh. I det ingår elnätsavgift, elhandelspris och skatter (elskatt + moms på hela beloppet).

Källa: Nils Holgersson-rapporten 2018.

Se listan över Norrlands parkeringshyror för parkering med motorvärmaruttag här.

Läs också Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten
Dokument & filer 1901NOR03_lokalgrav_stolpar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.