Annons

Så vill de unga förnya Råslätt

Jönköping Upprustade gårdar, moderna fasader, en stor ananasmålning och ett kinesiskt hotell. Så vill eleverna på Stadsgårdsskolan förbättra sitt bostadsområde Råslätt i Jönköping.

Med bandklippning, cider och salta pinnar öppnades i går utställningen ”Designa Råslätt” på stadsdelens bibliotek i Jönköping. Under två månader har ett 50-tal elever i årskurs sju på Stadsgårdsskolan tagit fram förslag på hur bostadsområdet Råslätt kan förnyas. Allt ifrån hur fasader, trapphus och balkonger kan se ut, men också hur området kan göras mer hållbart och jämställt.

— Vi har tittat på fasaderna och hur de kan bli mer moderna. Vi vill ha nya färger, svart och vitt. De ser så tråkiga ut i dag. Lägenheterna ska vara mer öppna och med mer glas, säger eleven Alexandra Koutcho, som varit med i projektet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

— Det har hänt saker här men det är ett bra område, det är en bra skola och alla känner alla här. Om man gör det fint och mer modernt så tror jag fler vill flytta hit, säger eleven Narjiss Ali.

— Gårdarna behöver bli bättre, det behövs mer aktiviteter och lekplatser. Det som finns är gammalt och slitet, förklarar eleven Sham Hamdan.

Resultaten visas i form av illustrationer som eleverna tagit fram under bildlektionerna. Förslagen rymmer allt från idéer på olika fasadfärger, en stor ananasmålning och ett kinesiskt hotell med ett svärd på taket.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Projektet är ett samarbete mellan Hyresgästförningen, Stadsgårdsskolan, fritidsgården, ABF och hyresvärden Vätterhem.

— Det är ett projekt där vi velat stärka de ungas inflytande och det har varit jättespännande att få ta del av alla deras idéer, säger Gabriella Sjöberg, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen.

Miljonprogrammet Råslätt uppfördes 1968—1972 och består av 30 huskroppar med 2 300 lägenheter. Nu står området inför en större renovering och enligt Vätterhem ska elevernas förslag komma till användning.

Läs ocksåSpottande hyresgäst blir av med lägenhetenHyreslagen, bok som ligger på ett bord

— Vi behöver göra något åt fasaderna här ute, fönster och tak. Därför fick de uppdraget hur tycker ni att det ska se ut, säger Annika Vikström, förvaltningschef för Råslätt på Vätterhem.

Hur ska ni ta hand om förslagen som kommit in?

Annons

— Allt kanske inte kan göras, men man kan plocka delar. Det finns jättemånga bra idéer. Jag är helt såld på den där ananasen som någon ritat, säger hon.

Om två år hoppas Vätterhem att projektet kan vara i gång.

— Det finns inga beslut fattade ännu och det handlar om stora kostnader. Men en av tankarna vi har är att man skulle kunna skapa lite mer kvarterskänsla i området och använda elevernas idéer till det, säger Maria Corelli Martinsson, integrationsstrateg på Vätterhem.

Läs också Spottar mot personalen och kallar dem "idioter" - nu tvingas hyresgästen flytta Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte Vräkningar under pandemin: Hedda plågas av oro för sin familj

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.