HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Säger nej till att kommuner bygger bostadsrätter

Gävleborg Torbjörn Rönnkvist, regionordförande i Aros-Gävle, säger nej till att kommunala bostadsbolag börjar bygga bostadsrätter. "Det strider mot grunduppdraget", menar han .
Foto: Lena Mattsson
Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist.

Enköpings kommunala bostadsbolag byggde tre nya fastigheter men insåg att lägenheterna där skulle bli svåra att hyra ut och valde istället att använda en fastighet till kommunala verksamhet och låta de andra husen säljas som bostadsrätter. Det är första gången det sker i region Aros-Gävle, Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län.

Att kommunala bostadsbolag har funderingar på att bygga bostadsrätter strider mot deras grunduppdrag, menar Torbjörn Rönnkvist, Aros-Gävles regionordförande:

Läs ocksåStort intresse för Timråbos nya höghus

– Kommunerna kan upplåta mark till bostadsrätter, det har vi så klart inget emot. Men det är inte de kommunala bostadsbolagens uppgift att först bygga och sedan sälja bostadsrätter.

I fallet med Enköpings hyresbostäder var läget dubbelt komplicerat, de planerade hyreslägenheterna skulle ha fått alldeles för höga hyror.

– Hade vi sagt ja till de tänkta hyresnivåerna, som skulle blivit väldigt höga då lägenheterna är så stora, hade vi hamnat i ett verkligt besvärligt läge och öppnat för orimliga hyror. Därför valde vi att inte säga något alls om att lägenheterna nu säljs som bostadsrätter istället, säger Torbjörn Rönnkvist.

Läs ocksåHögt mål om byggande står fast

Vad kan Hyresgästföreningen göra för att stoppa flera fall som det i Enköping?
– Vi måste säga nej och lyfta frågan om det är rätt överhuvudtaget av de kommunala bostadsbolagen att bygga bostadsrätter, eftersom det inte ingår i deras uppdrag.

Läs här vad de styrelseordförandena i de kommunala bostadsbolagen tycker i frågan.

Läs också 42 lägenheter bokade på ett dygn Juristen lättade ankar Projektet som bara växte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.