Annons

Sålde hyreskontrakt lagligt och skattefritt

Nyheter ​Det är vanligen förbjudet att sälja hyreskontrakt för bostad. Men det finns ett undantag: om en fastighetsägare köper ut en hyresgäst är affären laglig. Dessutom slipper hyresgästen betala skatt på ersättningen, enligt en dom från kammarrätten i Stockholm.
Skatteverket ville att ersättningen – 200 000 kronor – skulle beskattas som inkomst av kapital.
Kammarrätten konstaterar att hyresgästen visserligen fått kompensation för att han avstått från sin hyresrätt och flyttat ut. Men han har inte överlåtit hyresrätten till annan hyresgäst. Ersättningen ska därför inte beskattas som inkomst av kapital, eller som inkomst av något annat slag.
Länsrätten hade tidigare kommit till samma slutsats.
– Skattefrågan är inte det allvarliga, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.
– Men det här läggs till allt annat som görs för att bli av med hyresgäster, exempelvis vid omvandling av hyresrätter till bostadsrätter. Och staten subventionerar affärerna genom att avstå från skatt!
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Helsingborgsvärd förbjuds hyra ut Spekulation med renoveringar har nått söder i Helsingborg "Behöver se över systemet" "Hyresgästföreningar stoppar nya bostäder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.